"China şi Japonia sunt două economii majore care nu ar trebui să fie distrase de divergenţe teritoriale", a apreciat Lagarde.

A doua şi respectiv a treia putere economică mondială, China şi Japonia îşi dispută în prezent suveranitatea asupra unor insule nelocuite în Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo, dar revendicate în forţă de Beijing.

"Starea actuală a economiei mondiale are nevoie de angajamentul total al Japoniei şi Chinei", a subliniat Lagarde, potrivit căreia coexistenţa paşnică între vecini necesită "un anumit grad de toleranţă".

Christine Lagarde urmează să se deplaseze săptămâna viitoare la Tokyo pentru adunările generale anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale (BM). "Scopul meu este ca ţările care participă la reuniunea anuală a FMI la Tokyo să fie determinate să rămână împreună şi să acţioneze împreună pentru a depăşi criza şi a favoriza creşterea", a mai spus ea.

După cum a relatat anterior agenţia Dow Jones Newswires, mai multe bănci din China şi-au anulat participarea la reuniunile organizate în cadrul summiturilor FMI şi BM de la Tokyo. Majoritatea dintre acestea nu şi-au motivat decizia, dar un oficial chinez a evocat conflictul diplomatic dintre China şi Japonia.

Retragerea băncilor "este clar din cauza relaţiilor nipono-chineze", a declarat un responsabil al filialei din Tokyo a Agricultural Bank of China pentru Dow Jones.

Conflictul teritorial din jurul insulelor Senkaku din Marea Chinei Orientale, numite Diaoyu de chinezi, a antrenat deja consecinţe economice.

Vânzările realizate de întreprinderile japoneze, în special în sectorul automobilistic, au scăzut în ultimele săptămâni în China. Autorităţile chineze au instituit, de asemenea, controale mai riguroase asupra mărfurilor nipone debarcate în porturile chineze.
Sursa: Agerpres