Un scandal imens este pe cale sa izbucneasca pe piata apelor minerale: dublarea valorii redeventelor la bugetul de stat pentru ape minerale la sursa, de la 2 euro la minimum 4 euro/1.000 litri, va aduce in pozitie de lupta 90 de companii obisnuite sa plateasca sume ridicole.



Redeventele miniere vor fi de asemenea modificate, existand posibilitatea ca o buna parte din exploatarile existente sa derapeze financiar in zona falimentului, unde oricum dansau si pana acum. Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), pretul concesiunii, respectiv redeventa incasata de stat, se calculeaza, in cazul Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), ca procent din valoarea apei minerale comercializate, astfel incat SNAM plateste redeventa la o valoare estimata de 35 de lei vechi/litru, in timp ce restul societatilor concesionare platesc o valoare medie de 70 vechi de lei pentru fiecare litru de apa minerala exploatata.


Potrivit unui studiu realizat de Institutul de cercetare de piata Canadean, apa imbuteliata detine 50% din totalul pietei.


Piata apei minerale s-a ridicat anul trecut la circa 1,1 miliarde de litri, mai redusa decat in 2004, iar previziunile pentru acest an se refera la un nivel de aproape 1,3 miliarde de litri. Daca ar fi sa inmultim acest volum cu valoarea redeventei, adica doi euro la mia de litri, vom ajunge la concluzia ca statul roman a castigat anul trecut in jur de doua milioane de dolari din exploatarea apelor minerale. Un pret ridicol daca il raportam la valoarea estimata a pietei de peste 500 de milioane de euro. “Chiar daca aparent redeventa se dubleaza, valoarea reala este una modica. Vorbim, de fapt, de o crestere de la 70 de lei vechi pentru un litru la 140 de lei vechi. Mie nu mi se pare deloc a fi o suma astronomica”, sustine vicepremierul Gheorghe Pogea. El crede ca majoritatea companiilor care detin licente de operare in domeniu, realizeaza profituri semnificative, pe spinarea statului. Omul de afaceri Viorel Micula, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata prin marca Izvorul Minunilor, spune insa ca apa minerala ar trebui sa ramana singurul produs la care ar trebui sa aiba acces tot romanul. “Daca s-ar incasa macar jumatate din piata neagra a alcoolului, taxele ar fi de 10.000 de ori mai mari. Dar probabil ca Guvernul vrea mai intai sa falimenteze industria apelor minerale”, spune Micula. Arpad Kurko, proprietarul marcii Perla Harghitei, spune ca in aproape toata Europa redeventa pe apele minerale de la sursa are o valoare de doi euro pentru mia de litri. “Sunt absolut sigur ca aceasta dublare se va regasi automat in pretul final”, arata Kurko. Ionel Mantog, secretar de stat pentru resurse minerale din Ministerul Economiei si Comertului, a precizat pentru Mediafax ca nivelul cotelor de productie pe baza carora sunt calculate redeventele vor fi renegociate, urmand ca valorile actuale sa reprezinte cote minime. “Negocierile vor fi purtate cu titularii de licente in functie de zacamant, de calitatea resursei si de conditiile de exploatare. Nu mi se pare corect ca o firma care beneficiaza de conditii foarte bune de exploatare sa plateasca aceeasi suma cu o societate care depune eforturi mult mai mari pentru aceeasi activitate”, a explicat Mantog. Radu Claudius, director general in ANRM, spune ca decizia finala nu a fost inca luata. “Vorbim de variante de discutie pentru care asteptam inclusiv punctul de vedere al companiilor care opereaza in piata”, afirma Claudius. Acum, aproape 90 de firme detin licente de imbuteliere de la ANRM. Cei mai importanti jucatori sunt Romaqua Group – Borsec, Bibco – Biborteni, European Drinks – Izvorul Minunilor, Coca-Cola HBC – Dorna, Perla Harghitei, Carpatina, Zizin, Herculane, Bucovina, Tusnad. Romaqua Group, de exemplu, a vandut in 2005, circa 260 de milioane de litri de apa minerala.

Ce urmeaza cu redeventele

Redeventa minierA, cuvenita bugetului de stat pentru apele minerale naturale, se stabileste la sursa, in echivalentul de minimum in lei a 4 euro/1.000 litri.

minimum 2% pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, namoluri si turbe terapeutice. Actualele prevederi stabilesc un nivel fix de 2%. Noua valoare poate atinge chiar si 10%, in functie de valoarea zacamantului respectiv.

Minimum 6% pentru roci utile, cu exceptia rocilor ornamentale si pietrelor pretioase si semipretioase, la care cota este de minimum 10%.

Minimum 6% pentru substante nemetalifere.

Taxa pentru activitatea de exploatare se stabileste la o cota de 2,5% din valoarea productiei realizate din activitatea de exploatare si valorificare a resurselor minerale.

Legea minelor nr. 61/1998, ANRM a concesionat direct toate sursele de apa minerala aflate la acea data in exploatarea SNAM, fara concurs de oferte, contrar literei si spiritului legii, care prevedea concesionarea in urma unui concurs de oferte. Incredintarea directa a condus la perpetuarea monopolului existent pe piata apei minerale extrase ca materie prima pentru o perioada greu de estimat, in conditiile in care sursele incredintate SNAM reprezentau cca. 96% din totalul surselor aflate in exploatare. Incepand din 1998, ANRM a concesionat alte surse prin concurs de oferte, castigatorii fiind atat SNAM, cat si alte societati comerciale.