Danemarca a anunțat recent că urmează să implementeze un pașaport de vaccinare anti-COVID-19. Astfel, autorităţile daneze au transmis că în 3 sau 4 luni vor avea pregătit un paşaport digital pentru cei care au fost vaccinaţi anticoronavirus. Scopul documentului ar fi acela de a accelera redeschiderea activităţilor, transmite EFE.

Pașaport de vaccinare anti-COVID-19, implementat în Danemarca

De la sfârşitul lunii februarie, pe platforma online pe care se află datele lor medicale personale, danezii vor putea consulta informaţii cu privire la vaccinare.

”Va fi ca un paşaport suplimentar pe care o persoană îl va avea salvat în telefonul său mobil şi care va dovedi că persoana respectivă a fost vaccinată. Ca ţară, trebuie să ştim să profităm de avantajele digitale pe care le avem. Putem fi primii din lume care să-l avem”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de finanţe interimar Morten Bodskov, care a adăugat că, odată ce soluţia digitală va fi gata, va trebui să se discute cum anume poate fi folosit acest paşaport, ceea ce va depinde şi de situaţia epidemiologică din ţară.

”Folosind progresele digitale disponibile putem permite călătoriile şi participarea la viaţa culturală în Danemarca. Ne vom bucura mulţi ani de paşaport”, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă directorul general al patronatului, Lars Sandahl Sorensen.

Autorităţile sanitare daneze au informat încă de acum o lună că pregătesc un paşaport pentru persoanele vaccinate, iniţiativă care a declanşat proteste în rândul unor partide, care consideră că ar putea provoca o divizare socială şi marginalizarea grupurilor de cetăţeni care nu au primit vaccinul.

OMS respinge ideea unui astfel de pașaport

Comisia de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări, transmite AFP.

În recomandările formulate pentru organizaţia cu sediul la Geneva, comisia arată că deocamdată „există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată”, scrie Agerpres.

De asemenea, potrivit OMS, vaccinarea nu trebuie să fie urmată de renunţarea la alte măsuri de precauţie sanitară.