“Cel puţin până în 2030 nu se poate renunţa la cărbune. Este pusă în pericol siguranţa sistemului. Trebuie să definim până când păstrăm cărbunele, la ce putere îl păstrăm, corelat cu noi capacităţi pe gaz şi regenerabile”.

Declaraţia aparţine secretarului de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, făcută la o conferinţă pe teme energetice organizată de publicaţia Energy Center.

Ştiută fiind poziţia Comisiei Europene referitoare la scăderea ponderii combustibililor fosili în producţia de energie electrică, oficialul român a spus că se vor negocia unele lucruri cu Bruxeless-ul, dat fiind că este vorba de siguranţa energetică a ţării, scrie e-nergia.ro. 

“Vom negocia”, a spus Vişan.

Vişan nu a detaliat şi probabil că nu va fi un impact prea mare în facturi dacă se va opta pentru această variantă – nici nu ştim încă dacă va fi o componentă defalcată – dar consumatorii mai plătesc deja două “taxe” în factura de electricitate. Valoarea lor nu este foarte mare: un ban/kWh contribuţie pentru cogenerare (sumele merg către centralele termoelectrice care produc şi energie termică în condiţii de eficienţă înaltă pentru oraşe) şi certificatele verzi: circa 5,8 bani/kWh, bani care merg la producătorii de energie din surse regenerabile.