Camera Deputaților a aprobat, miercuri, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice. Noul proiect de lege prevede ca îngrijitorii informali care vor avea grijă de persoanele vârstnice din familie vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu.

Diferența dintre îngrijitorii formali și cei informali

Este important de precizat că îngrijitorii formali sunt calificați și certificați profesional, în timp ce îngrijitorii informali nu au niciun fel de calificare.

Legislația în vigoare prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu.

Noul proiect de lege va permite îngrijitorilor informali care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă.

Îngrijitorii informali vor avea dreptul la o indemnizație

Totodată, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia pot să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația.

De asemenea, proiectul de lege stabilește că autoritățile locale vor avea obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata acestor îngrijitori informali, bazându-se pe anchetele sociale efectuate. Mai mult, indemnizația ce va fi acordată îngrijitorilor informali va veni în procent de 30% din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Noul proiect legislativ are ca obiect acordarea de îngrijire la domiciliu persoanelor în vârstă care nu se mai pot descurca singure în viața de zi cu zi și împiedicarea trimiterii acestora la centre rezidențiale.

Amintim că pentru ca aceste prevederi să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial. Legea intră în vigoare la 3 zile de la data publicării.