Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor.

Noua fabrică va fi dotată cu echipamente moderne de producție, de la linii automatizate de procesare a laptelui, până la etichetare și ambalarea finală. Astfel, numărul total al angajaților Artesana va crește până la aproximativ 100 de persoane, în același ritm cu creșterea graduală a producției estimată să ajungă la capacitate maximă la finalul anului 2022.

Investiția totală în noua fabrică de producție se ridică la peste 5 milioane de euro și a fost posibilă prin susținerea companiei de private equity, ROCA Investments, printr-o finanțare bancară și prin grantul nerambursabil obținut prin schema de ajutor de stat nr. 807/ 2014, în valoare de aproximativ 2,3 milioane euro. Acesta va contribui semnificativ la succesul proiectului și la respectarea etapelor prevăzute în planul de afaceri pentru construcția noii fabrici. 

Noua fabrică Artesana va fi construită lângă cea existentă, va avea o suprafață totală de 3100 mp, din care suprafața de producție va ocupa circa 2350 mp și va asigura o capacitate suplimentară de producție de aproximativ 40 tone de lapte pe zi, de trei ori mai mult față de producția actuală.

”Construcția noii fabrici reprezintă un moment extrem de important, care marchează o nouă etapă în dezvoltarea Artesana. În ultimii ani, am simțit o creștere a interesului consumatorilor pentru produsele lactate premium și ne doream să putem răspunde cererii tot mai mari din piață. Extinderea capacității de producție exista în planurile noastre de dezvoltare încă de acum 3 ani. Credem însă că acum este momentul pentru această investiție, beneficiind de oportunitatea grantului nearmbursabil și bazându-ne pe parteneriatul solid cu ROCA Investments alături de care putem să accelerăm scalarea companiei și să amplificăm potențialul brandului nostru”, a declarat Daniel Donici, co-fondator Artesana.  

Artesana este un brand puternic, cu o promisiune clară, iar ROCA este 100% dedicat acestui parteneriat. Scopul nostru este să sprijinim Artesana ca în 3 ani să devenină unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor, iar primul pas în realizarea lui este investiția în noua fabrică”, a spus Ionuț Bindea, Investment Manager, ROCA Investments.

Misiunea noii fabrici de la Tecuci

”Pentru noi este important să ducem misiunea Artesana la un alt nivel, iar noua fabrică ne va ajuta să punem pe mesele cât mai multor familii lactate artizanale, produse autentice de calitate. În Artesana, laptele este supus unui proces minim de prelucrare și unor intervenții termice și tehnologice de scurtă durată. Folosim doar lapte integral, pasteurizat la temperatură joasă pe care nu îl omogenizăm și astfel se formează un dop natural de smântână, care se ridică la suprafață. Procesarea artizanală garantează păstrarea calităților nutriționale ale laptelui și conținutul bogat în calciu, proteine, vitamine și acizi grași”, a declarat Alina Donici, co-fondator Artesana.

Pe lângă zona de producție, noua construcție a fost proiectată să încorporeze spații extinse de birouri, mai multe săli de întâlniri și de evenimente, precum și un mini-atelier artizanal destinat activităților de team building unde grupurile de participanți vor învăța să producă lactate artizanale, sub îndrumarea specialiștilor Artesana. 

Artesana a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de aproximativ 3,7 mil. euro, în creștere cu 21% față de anul anterior, și și-a extins distribuția în peste 700 de magazine din retailul modern, precum și în lanțuri locale și băcănii specializate.

Noua fabrică de producție Artesana face parte din planul de dezvoltare a Companiei pentru următorii 5 ani, care mai cuprinde diversificarea portofoliului de produse și deschiderea către piețe externe de desfacere. 

În obținerea grantului nerambursabil, Artesana a colaborat cu echipa Noerr, specializată în consultanță pentru obținerea de ajutoare de stat, iar termenul scurs din momentul depunerii aplicației și până la decizia de aprobare a fost de aproximativ 6 luni.