Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, cu privire la un nou val de relaxare a măsurilor începând cu data de 1 iulie, că se va face o analiză la sfârşitul acestei săptămâni şi în funcţie de aceasta vor fi luate anumite decizii.

El a subliniat că autorităţile nu doresc să apeleze la noi măsuri restrictive, ci vor ca viaţa să revină la normal, pas cu pas, în condiţiile respectării unor reguli simple, cum ar fi: purtatul măştii în spaţii închise, igiena riguroasă, respectarea distanţării sau triajul prin măsurarea temperaturii.

„Noi am avut un plan de relaxare în etape, în paşi, din 15 în 15 zile, pe baza evaluării riscului epidemiologic şi pe baza evaluărilor pe care le-am făcut la 10 – 11 zile după măsurile de relaxare, să vedem evoluţia epidemiei. De fiecare dată am anunţat că vom lua măsurile la care ne-am gândit, cu o singură condiţie: să nu existe un număr foarte mare de infectări şi să nu punem în pericol sănătatea oamenilor.

Vom face o evaluare sâmbătă, duminică şi în funcţie de datele pe care le vom avea, vom decide. Repet, nu vreau să impunem alte restricţii. Vreau ca oamenii să aibă o viaţă cât mai apropiată de viaţa normală, dar în acelaşi timp îmi doresc ca oamenii să fie în afara pericolului”, a afirmat Ludovic Orban la Digi 24.

Referitor la o eventuală redeschidere a restaurantelor în spaţii închise începând cu data de 1 iulie, şeful Executivului a spus că nu poate oferi detalii.

Ce declara Ministrul Sănătății

Nelu Tătaru a precizat azi că orice măsură de relaxare va fi luată în funcţie de involuţia cazurilor de COVID-19 înregistrate, subliniind că „iresponsabilitatea unora face ca aceste momente să fie prelungite şi dificile”.

De asemenea, el a precizat că transmiterea comunitară este vinovată de această creştere a cazurilor, dar evoluţia noului coronavirus ţine foarte mult şi de respectarea regulilor de bază.

„Transmiterea comunitară este vinovată de această creştere a cazurilor, dar ţine foarte mult de tot ce înseamnă respectarea regulilor de bază. (…). Nu neapărat oamenii. Majoritatea populaţiei, un 80%, sunt cei care respectă. Uitaţi-vă la o trecere de pietoni când îşi ridică masca pe nas ştiind că este o aglomeraţie, uitaţi-vă la terase, dar uitaţi-vă şi la cluburi care sunt deschise în această perioadă şi nu ar trebui să fie deschise.

Săptămânal primesc fotografii la ore târzii din noapte în care nu se mai respectă nimic. Cu ce este vinovată populaţia civilă care a stat în case două luni să sufere în acest moment? Spuneam de sfârşitul lunii iunie, începutul lunii august la o viaţă cvasinormală, vom trăi cu acest virus, transmitere subliminală peste vară. Haideţi să ne gândim la copiii noştri, la un an şcolar care ar trebui să înceapă la timp, haideţi să ne gândim la bunicii noştri care vor trebui să iasă şi ei în parc”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/Virgil Simionescu