Această măsură vine după ce majoritatea celorlalte națiuni occidentale care au relații diplomatice cu Phenianul, inclusiv Germania, Marea Britanie și Franța, au retras deja personalul, motivând dificultăți în ceea ce privește rotirea personalului și aprovizionarea în timpul pandemiei.

Anunțul este cu atât mai important cu cât Ambasada Suediei de la Phenian reprezintă și interesele Statelor Unite ale Americii, dar și ale altor state occidentale în Coreea de Nord, informează agenția de presă Reuters. Decizia se pare că a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus, după cum informează autoritățile suedeze.

Suedia acționează, printre altele, ca reprezentantul consular al Statelor Unite, Australiei și Canadei în Coreea de Nord. Ministerul suedez de externe a declarat că ambasada sa la Pyongyang rămâne deschisă și menține un personal format din angajați locali.

„Ceea ce s-a întâmplat este că ne-am relocat diplomații. Situația a devenit mai dificilă acum, ca urmare a COVID-19, printre altele”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului suedez de Externe, care nu a oferit detalii suplimentare.

Pe de altă parte, Coreea de Nord continuă să declare că nu a înregistrat niciun caz de infectare cu noul tip de coronavirus, însă a anunțat în repetate rânduri că a luat măsuri pentru a preveni apariția și răspândirea COVID-19 pe teritoriul său.

În luna ianuarie, Coreea de Nord a decis să își închidă complet granițele, a anulat cea mai mare parte a zborurilor internaționale, dar și cursele feroviare și a ordonat ca toți cetățenii străini de pe teritoriul său să intre în carantină.

Pe de altă parte, coronavirusul a făcut ravagii în Suedia, autoritățile ordonând la începutul lunii un audit imediat al sistemului medical de urgență din cauza efectelor pandemiei. Deşi a trecut, la fel ca multe alte ţări, prin experienţa epidemiilor din secolul XXI – gripa aviară din 2006 şi gripa porcină din 2009 – Suedia nu a fost complet pregătită când a început propagarea coronavirusului, arată autoriii raportului.

Coronavirusul a evidenţiat slăbiciunile măsurilor adoptate de guvern. Autorităţile sanitare au făcut doar un apel la responsabilitatea individuală pentru respectarea distanţării, aplicarea unor reguli stricte de igienă şi izolarea în caz de apariţie a simptomelor. Una din cele mai drastice restricţii a fost interdicţia adunărilor mai mari de 50 de persoane şi a vizitelor în azilurile de bătrâni.