De câțiva ani încoace, circulă o poveste despre președintele rus. Se spune că, în anii 1980, Vladimir Putin era un tânăr ofițer al serviciului secret sovietic KGB, aflat într-o misiune ultrasecretă în RDG. De la Dresda, el a menținut contacte cu teroriștii Facțiunii Armatei Roșii (RAF) din Germania de Vest și le-a furnizat arme și instrucțiuni.

Adevărul despre Vladimir Putin

Se spune că Putin ar fi condus în mod repetat întâlniri conspirative între KGB, Ministerul Securității de Stat din Germania de Est și RAF, în cadrul cărora se discutau, de asemenea, atacuri asupra unor ținte importante – de exemplu, tentativa de asasinare a șefului Deutsche Bank, Alfred Herrhausen.

Povestea presupuselor conexiuni ale lui Putin cu RAF a ajuns în două lucrări internaționale standard despre biografia liderului de la Kremlin – inclusiv în bestsellerul „Putin’s Web” al jurnalistei britanice Catherine Belton.

Liderul rus a fost un simplu „curier”

Cu toate acestea, revista germană Der Spiegel a cercetat trecutul liderului rus și a descoperit că nu a fost decât un simplu secretar, nu un temut spion așa cum credea majoritatea.

Se pare că Vladimir Putin nu a fost un super spion sovietic în Germania de Est în anii 1980. Horst Jehmlich, un fost ofițer Stas, a declarat pentru Der Spiegel că Putin nu a fost nimic mai mult decât un „curier“.

„Munca lui Putin a constat în principal în examinarea la nesfârșit a cererilor de vizită ale rudelor din Germania de Vest sau în căutarea de potențiali informatori printre studenții străini de la Universitatea din Dresda“, a declarat fostul său coleg.

Revista germană Spiegel a investigat trecutul tulbure al lui Putin, cu suspiciunea că poveștile despre isprăvile sale ca agent KGB erau exagerate.

În loc să desfășoare misiuni vitale pentru a reține forțele democrației, Spiegel a spus că Putin s-a concentrat pe munca administrativă „banală” în timpul detașării sale la Dresda, „sortând la nesfârșit cererile de călătorie pentru rudele din Germania de Vest sau căutând potențiali informatori printre studenții străini”.

Vladimir Putin era un ofițer de 32 de ani când a fost trimis la Dresda în 1985, o perioadă tensionată în care stăpânirea Kremlinului asupra statelor sale vasale s-a fracturat.

Poveștile nu sunt adevărate

Ofițerii KGB au fost însărcinați să sprijine poliția secretă Stasi din Germania de Est. Deși misiunea a eșuat în cele din urmă odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989 și prăbușirea Uniunii Sovietice doi ani mai târziu, poveștile despre presupusa vitejie a lui Vladimir Putin au devenit legendă.

Poate cel mai faimos este modul în care, în decembrie 1989, a înfruntat singur protestatarii care plănuiau să asalteze sediul KGB.

„Faptele și ficțiunea se estompează uneori”, a relatat revista germană.

„Conform unei versiuni a poveștii, un singur om mic stătea la intrarea în sediul Stasi din apropiere și a urmărit spectacolul de la o distanță sigură. Nu se poate dovedi că actualul președinte rus a fost chiar acolo. Președintele rus de astăzi nu a fost probabil un agent de top”, relatează Der Spiegel.