Senatorii au acordat 87 voturi favorabile, 29 împotrivă şi 12 abţineri pentru raportul de admitere a proiectului de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Ce vizează Ordonanța

Conform raportului Comisiei de muncă, Ordonanţa vizează modificarea articolul 3 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în sensul majorării graduale a cuantumului alocaţiei de stat începând cu 1 august 2020.

Majorarea vizată era cu 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut în legea 14/2020 şi cuantumul alocaţiei aflat în plata la data transmiterii proiectului, şi cu acelaşi procent pentru perioada 2021-2022 de două ori pe an, respectiv la 1 ianuarie şi la 1 iulie a fiecărui an, iar din 2023 se preconizează continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.

Ion Rotaru, membru PSD și președintele Comisiei de muncă din Senat, a amintit că, în urmă cu 8 luni, PSD a propus şi votat dublarea alocaţiilor şi parlamentarii PNL „au scos cartelele de vot din aparat”. El a adăugat că, în februarie 2019, PNL a propus şi votat dublarea alocaţiei, şi i-a acuzat pe liberali de „comportament duplicitar şi cinism”.

Ce înseamnă aplicarea acestei Ordonanțe

„Aplicarea acestei Ordonanţe nu înseamnă majorarea cu 20% a sumelor, ci tăierea din condei a 80% din drepturile cuvenite copiilor, conform legii. (…). Alocaţi fondurile necesare ori, dacă nu, plecaţi cu toţi incompetenţii şi cumetriile de la guvern şi lăsaţi soarta ţării în numele unui Guvern căruia şi pasă”, a adăugat Rotaru.

De asemenea, Florina Presadă (USR) a anunţat că senatorii acestui partid se abţin.

„USR este de acord cu aceste creşteri atâta timp cât sunt sustenabile şi pot fi plătite (…). Pentru că dorim să vedem mai multă responsabilitate şi mai puţin populism în actul politic, USR va vota abţinere la raportul pentru respingerea Ordonanţei”, a spus Presadă.

În ultimul rând, senatorul UDMR Derzsi Akos a explicat votul UDMR împotriva Ordonanţei.

„Sunt de acord că vorbim de o sumă considerabilă, dar nu cred că această economie trebuie să o facem exact pe generaţia care reprezintă viitorul ţării. Nu suntem de acord cu majorarea în tranşe.(…) Susţinem în continuare, cu tărie, că legea (n.r. – de dublare a locaţiilor) votată în Parlament trebuie respectată. De data aceasta, permiţi-ne să spunem şi noi că drepturile copiilor nu se negociază”, a spus acesta.

Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă. De asemenea, Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.