Anunț extrem de important făcut de ministrul Educației: unitățile de învățământ trebuie să solicite în cel mai scurt timp sumele necesare, pentru ca elevii să poată intra în posesia burselor.

Cuantumul minim al burselor, indiferent din ce categorie fac parte acestea, se ridică la valoarea de 100 de lei.

Anunț extrem de important făcut de ministrul Educației. Se alocă de două ori mai mulți bani pentru burse

Începând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat. În acest sens, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul trecut de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare.

Mai mult, prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii.

Având în vedere că administrațiile județene ale finanțelor publice au inițiat deja procesul de
repartizare a acestor sume către autoritățile locale, unitățile de învățământ au obligația să solicite în cel mai scurt timp sumele necesare pentru ca elevii să intre cât mai curând în posesia drepturilor acordate.

Cuantum minim garantat de 100 de lei

De asemenea, Ministerul Educației își exprimă convingerea că toate consiliile locale vor respecta prevederile HG 1.064/2020 și vor adopta hotărârile proprii prin care este asigurat cuantumul minim garantat de 100 de lei pentru toate tipurile de burse (de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că elevii ar putea să revină în şcoli cu prezenţă fizică la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie.

Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, este nevoie să fie îndeplinite anumite condiţii care ţin de respectarea regulilor de protecţie, de vaccinarea personalului din învăţământ, testarea cu teste noninvazive, dar şi înregistrarea unui trend descendent în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.