Mai exact, Agnès Pannier-Runacher  a declarat pentru BFMTV că UE ar putea renunţa, în 2022, la vaccinurile împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson. Totodată, el a mai menționat că Executivul comunitar ia în calcul să se axeze pe vaccinurile produse de Pfizer și Moderna.

”Aceasta este cea mai mare probabilitate”, a declarat Agnès Pannier-Runacher, care confirmă astfel o dezvăluire publicată de presa italiană.

Ministrul a mai menționat că discuţii cu privire la noi contracte în 2022 nu au fost anunţate cu privire la laboratoarele farmaceutice Johnson&Johnson şi AstraZeneca, spre deosebire de laboratoarele americane şi german.

În ceea ce privește alegerea făcută, UE ar putea privilegia astfel vaccinuri cu ARN mesager, care ”funcţionează foarte bine” şi care au puţine efecte secundare. De menționat este faptul că, pe lângă vaccinurile deja existente pe piață, Sanofi şi Novavax ar urma să producă noi doze în lunile următoare, care să să completeze ”arsenalul” anticovid.

Totuși, datele laboratorului farmaceutic francez urmează să fie publicate la începutul lui mai, prezentând astfel rezultatele unui test clinic din faza 2, în vederea obţinerii unei autorizaţii de punere pe piaţă a unor produse împotriva variantelor SARS-Cov-2, iar împotriva tulpinii obişnuite în trimestrul patru, a precizat ministrul.

Motivul pentru campania de vaccinare din Europa întârzie

Ministrul a vorbit și despre motivul pentru care campania de vaccinare din Europa înregistrează o întârziere. Potrivit acestuia, cauza principală o reprezintă o problemă de finanţare a cercetării.

”Noi am avut mai puţine doze decât Statele Unite pentru că Statele Unite au investit în cercetare, înainte, începând din martie, iar noi nu aveam acest instrument pentru a finanţa masiv teste clinice”, declară reprezentanta Guvernului francez.

Totodată, acesta a mai menționat că în lipsa unui organism comun al Celor 27 este imposibil să fie puse în joc sume de bani comparabile cu cele din America în finanţarea producţiei vaccinurilor, iar statele singure nu sunt capabile de acest lucru, apreciază ea.

În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare din Franța, Agnès Pannier-Runacher declară că Franţa urmează să primească 7,5 milioane de doze dintre cele 50 de milioane de doze negociate de Conisia Europeană (CE) cu alianţa Pfizer-BioNTech.

Ea mai adăugat că aceste doze urmează să sosească până la sfârşitul lui iunie şi să permită Guvernului să-şi onoreze angajamentul de a le permite tuturor francezilor în vârstă de peste 18 ani care vor să se vaccineze să se vaccineze cu o doză ”până la sfârşitul verii”.

Totodată, potrivit acesteia, în toamnă, autorităţile franceze vor avea ”capacitatea, ca număr de doze, să vaccineze adolescenţii” cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Agnès Pannier-Runacher a mai abordat și subiectul producerilor vaccinurilor în Franţa, denunțând astfel ”dispreţul” celor care consideră că este vorba despre o îmbuteliere.

”Aceasta nu este o îmuteliere. Nu umplem un borcan cu apă. Există tehnologii de vârf pe care numai câţiva profesionişti ştiu să le facă. Să nu mai scuipăm în supă”, denunţăea sec.