Premierul Ludovic Orban a salutat, marţi, acordul dintre Parlamentul European, preşedinţia Consiliului şi Comisia Europeană cu privire la bugetul multianual al UE, subliniind că este „o veste extraordinară” pentru România, care va beneficia în următorii ani de 46,4 miliarde de euro.

„Salut acordul asupra bugetului multianual al Uniunii Europene la care s-a ajuns între Parlamentul European, preşedinţia Consiliului şi Comisia Europeană! Este o veste extraordinară pentru România, care va beneficia în următorii ani de 46,4 miliarde de euro. Acesta este rezultatul unei munci de echipă, în beneficiul românilor, alături de preşedintele Klaus Iohannis. Acestor fonduri li se adaugă cei 33,5 miliarde de euro din Planul de redresare, ajungând la un total de aproape 80 de miliarde de euro. Sunt bani care vor fi folosiţi cu chibzuinţă pentru dezvoltarea României, pentru a aduce bunăstare fiecărui român, prin intermediul proiectelor europene”, a transmis Ludovic Orban pe pagina de Facebook a Guvernului.

Acordul, negociat de aproape patru luni

Amintim că, negociatorii Parlamentului European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, care a negociat în numele statelor membre, au ajuns, marţi, la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, încheind o etapă crucială pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro, pentru a face economia europeană mai ‘verde’ şi mai digitalizată, transmit Reuters, DPA şi AFP, conform Agerpres.

Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar că guvernele pot accesa finanţare europeană doar cu respectarea statului de drept, o condiţie căreia i se opun Polonia şi Ungaria.

Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agenţia DPA, a spus că acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finanţării pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea şi sănătatea. Totuşi, preşedinţia germană a Consiliului UE a menţionat că numai 12,5 miliarde de euro din această sumă reprezintă fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor europene privind concurenţa, care până în prezent erau vărsate statelor membre.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea