Patru proiecte majore de infrastructură, în valoare totală de 2,3 miliarde euro, pregătite de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare, din Ministerul Fondurillor Europene, au primit, astăzi, aprobarea Comisiei Europene. Acestea sunt:

Reţeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti este un proiect pregătit pentru a răspunde capacității limitate a actualului inel de autostradă din jurul Capitalei. Obiectivul acestuia este fluidizarea traficului din București. Vor fi modernizate zone de câte două benzi pe sens şi vor fi construite legăturile Domneşti-DJ602, Olteniţa-DN4, Berceni-DJ401 şi Mogoşoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 km din noua Autostradă de Centură Sud a Capitalei.

Valoare – 1,2 miliarde euro

Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera

Proiectul prevede intervenţii tehnice şi lucrări pe linia de metrou M2, achiziţia de garnituri de metrou şi reconstruirea substructurii şinelor, precum şi a infrastructurii electrice şi sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului.

Valoare – 100 milioane euro

Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a

Cea de-a doua etapă a proiectului (prima a debutat în 2012 și a fost încheiată anul trecut) va avea următoarele rezultate concrete:

– stoparea procesului de eroziune a plajelor și a falezelor, lucru care ar fi avut ca efect pierderi de teritoriu național;

– dezvoltarea turismului românesc și dezvoltarea economică și socială a zonei litoralului;

– crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costinești + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 Mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp;

Lucrările vor începe în acest an vor fi finalizate în 2023.

Vor fi finanțate lucrări de lărgire a plajelor și lucrări de dragaj dar şi acoperirea cu nisip suplimentar, consolidarea şi construirea unor ziduri de susţinere,. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea şi controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre.

Valoare – 709 mil. euro

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă şi de epurare a apelor uzate în judeţ. Datorită acestui proiect, peste 380.000 persoane vor avea acces la apă potabilă de calitate.

Valoare – 160 milioane euro

„Cele 4 proiecte majore aprobate astăzi pentru țara noastră fac parte dintr-un pachet de 25 proiecte ample de infrastructură europeană ce vor fi implementate în 10 State Membre ale UE, astfel: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România. Din cele 4 miliarde aprobate de partenerii noștri de la Bruxelles, 2,3 miliarde vor veni în România și sunt deosebit de bucuroasă că munca echipei de la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare a fost răsplătită. Este încă o dovadă a modului în care guvernarea PSD este capabilă să atragă bani europeni și să pună pe masa Comisiei Europene proiecte valoroase și de calitate pentru România”, a afirmat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.