Într-o postare pe pagina personală de facebook, Violeta Alexandru anunță eforturi uriașe pentru soluționarea dosarelor de pensii comunitare cu termene foarte întârziate. Sunt vizați românii care au lucrat în Spania și Italia.

„Am recunoscut că am urmărit, nu cu atenție ci chiar cu încăpățânare, evoluția soluționării dosarelor de pensii comunitare cu termene foarte întârziate. Ne apropiem de final pe Spania, avansăm (lent dar avansăm) cu Italia. Revin foarte curând cu informații privind Spania. Oricât de aglomerată aș fi cu acte normative, proceduri, cu întâlnirile solicitate, nimic nu îmi dă o satisfacție mai mare decât să văd rezultate concrete pentru oameni. Și ca să ajung acolo, da, nu uit nimic din sarcinile stabilite, da, le verific, da, nu mă las până nu se rezolvă”, scrie Alexandru.

Oamenii au fost ignorați

Totodată, ministrul a subliniat faptul că în ultimii ani, cele mai multe probleme au fost ignorate, iar acest lucru nu se va mai repeta, deoarece, de această dată, este o implicare fără precendent.

„Sunt multe probleme, ignorate în ultimii 3,4 ani. Din punctul meu de vedere, un om, unul singur dacă așteaptă răspuns de peste un an de la o instituție publică (în cazul de față, o casă de pensii) la fel m-aș comporta. Este adevărat că mulți dintre românii noștri au o pensie națională căreia i s-ar adăuga (pentru că au dreptul) pensia comunitară funcție de contribuțiile plătite dar, indiferent ce alte resurse ar avea cineva, este datoria instituțiilor publice să soluționeze un dosar de pensie în 45 de zile – cel național – respectiv într-un “termen rezonabil” – cel comunitar.

Sunt probleme peste tot. Eu am început să mă implic tot mai mult în deblocarea lucrurilor la nivelul celor două țări – Spania și Italia- în care avem comunități mari de români și, deci, multe cereri. Le-am abordat pe cele mai grele. Israelul are alt tip de probleme – sunt în contact cu autoritățile. Aici este o chestiune de decizie guvernamentală/politică. Voi reveni cu bilanțul foarte curând pentru Spania și apoi pentru Italia precum și cu explicarea cauzelor specifice.

În timp ce urmăresc cele două țări, m-am hotărât brusc să verific și situația unei țări fără multe dosare întârziate dar cu termene foarte mult depășite.

Portugalia. Am cerut sprijinul ambasadorului Portugaliei de la București pentru a pune Casele de pensii naționale în contact”, a adăugat ministrul.

Sistemul de pensii nu depune efort

Ca și concluzii, Violeta Alexandru susține că din partea sistemului nu se dorește niciun fel de efort și mult prea puțini oameni se străduiesc să se implice în acest proces de soluționare a pensiilor. 

„Concluziile până acum. Sunt multe explicații specifice pentru problemele fiecărei țări dar și câteva general valabile. La pensii comunitare se vede cel mai pregnant cum instituțiile noastre fac lucrurile de o formalitate înspăimântătoare. Nu mai am nicio disponibilitate să scuz implicarea sumară a atașaților de muncă. Eu nu aș avea liniște până nu s-ar rezolva toate problemele. Nu scuz autoritățile din alte țări, sub nicio formă (sunt multe cauze care pleacă de acolo), dar sunt foarte atentă la cei din casele de pensii din România. Doar cu titlu de exemplu, pentru a calula pensia comunitară, se trimit mesaje pentru a solicita date despre numărul anilor în care românii noștri care au lucrat în alte țări, au avut contribuții și se trimit la câte o adresă de e-mail generală ca să nu spun oarecare. Și acolo zac.. Dacă răspunde cineva bine, dacă nu, timpul trece. Dacă vine un ministru insistent, se mai trimite un email și … atât.

Incredibilă conformare a sistemului public. Dacă întrebi ce se întâmplă, vin hârtiile care arată că s-au trimis niște e-mailuri. Nu vrem să rezolvăm problemele oamenilor. Nu se vrea efort în sistem. Puțini, mult prea puțini oameni din sistemul public, se străduiesc. Da, o reformă de profunzime trebuie făcută de urgență. Evaluările fiecărui angajat din sistemul public trebuie făcute de o entitate externă, cu toată obiectivitatea. Nu legile sunt problema ci efectiv reformarea sistemului. Prea multă siguranță cu privire la locul de muncă inhibă performanța.

Cel mai comod pentru un om politic este să nu deranjeze sistemul public. Nu este o opțiune pentru mine.

Facem să se poată! Cu orice preț”, a încheiat Violeta Alexandru.