Câştigă într-un an cât un român mediu în câteva decenii. Unii îşi cheltuiesc salariile cu multe zerouri pe case arătoase şi maşini puternice, însă alţii se gândesc şi la viitor şi intră în lumea businessului.

Îi vedem agitându-se pe marginea terenului, bucurându-se atunci când jocul merge bine şi smulgându-şi părul din cap când nu iese aşa cum şi-au planificat. Îi vedem, din ce în ce mai des, la ştirile din sport, vorbind cu pasiune despre meciuri, jucători sau arbitri. Puţini avem ocazia să cunoaştem şi cealaltă faţă a antrenorilor de fotbal români, aceea de oameni de afaceri.

Mircea Lucescu şi fiul său, Răzvan, sunt, de departe, cei mai implicaţi şi, probabil, cei mai vizibili „afacerişti“ dintre antrenori. În ciuda numeroaselor probleme avute de-a lungul timpului (motivate de ei prin faptul că, ocupaţi fiind cu fotbalul, şi-au lăsat firmele pe mâna unor intermediari), au reuşit să menţină pe linia de plutire câteva companii, printre care şi agenţia de turism Neli Voyages. De altfel, firmele în care ei deţin participaţii au avut, în 2006, o cifră de afaceri de peste trei milioane de euro. Şi Gheorghe Hagi este celebru pentru investiţiile sale profitabile în domeniul hotelier („Iaki“ a ajuns să fie una dintre cele mai „cu ştaif“ locaţii de pe litoralul românesc) şi în imobiliare.

Mai puţin faimoase sunt afacerile lui Dorinel Munteanu. Antrenorul-jucător de la FC Vaslui deţine compania de transport rutier Munti Spedition SRL din Reşiţa, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 1,6 milioane de euro. În ciuda acestei sume impresionante, se pare că firma nu stă tocmai pe roze. Gurile rele spun că despărţirea lui Munteanu de CFR Cluj, în toamna lui 2006, şi venirea sa precipitată la FC Argeş a fost cauzată de un singur lucru: nevoia disperată de bani pentru a plăti ratele restante pentru cele zece camioane achiziţionate de compania sa în leasing.

Nevasta lui Rednic câştigă mai mult decât el

Încă şi mai discret este Mircea Rednic. Fostul antrenor dinamovist a recunoscut de curând că soţia sa câştigă bani serioşi din imobiliare. „Cumpărăm case, apartamente şi terenuri, şi apoi le revindem“, a declarat el. Rednic a dezvăluit, de asemenea, că deţine un mic hotel într-o staţiune de la munte şi că sunt şanse mari să mai investească în acest domeniu. Rednic nu este la primele încercări de acest fel. Prin 1991, el a pus bazele unei afaceri la Sibiu, împreună cu un prieten, Gheorghe Aldea, în prezent unul dintre cei mai bogaţi oameni din România şi preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din judeţ. La început, firma celor doi a produs pâine, mai apoi a fost înfiinţată o fermă. În cele din urmă, Rednic a ieşit din afacere, declarând presei că s-a simţit păcălit de partenerul său. Rednic a mai deţinut acţiuni la o fabrică de echipament sportiv, pe care le-a vândut pentru aproape 700.000 de euro, şi are două proprietăţi în Belgia (ţară în care a lucrat ca jucător), din care una este închiriată.

Restaurante, tablouri, ferme şi acţiuni la bancă

Fostul stelist Ilie Dumitrescu a antrenat Bacăul şi mai multe echipe greceşti, în ultimii ani. În acelaşi timp, el s-a ocupat de investiţii imobiliare sau în artă. Sau de combinaţii ale celor două: a achiziţionat galeria „Hanul cu tei“ din centrul istoric al Capitalei, atât pentru că este pasionat de artă, cât şi pentru valoarea clădirii. Deocamdată, această afacere a sa este pusă în pericol de scăderea drastică a numărului de clienţi, provocată de interzicerea traficului rutier şi de lucrările de reabilitare a infrastructurii care au loc în zonă.

Deşi aflat la mii de kilometri distanţă, în Arabia Saudită, unde antrenează una dintre cele mai importante echipe locale, Al Hilal, Cosmin Olăroiu încasează bani buni de pe urma restaurantelor cu specific italienesc „Trattoria Il Calcio“ din Bucureşti şi Mamaia, reţea din care deţine 50%. În 2006, lanţul de localuri a avut o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro şi un profit de 200.000 de euro.

Şi fostul dinamovist Ioan Andone este apropiat de acest domeniu: împreună cu partenerii săi de afaceri, deţine restaurantul „Vechea Romă“ de pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti (fostul „Kiraly Csarda“). „Am avut şi un motel cu restaurant la munte, pe care l-am vândut, şi am construit mai multe clădiri de locuinţe în Capitală“, mai arată el.

Alţii, cum ar fi antrenorul Ceahlăului, Viorel Hizo, cochetează şi ei cu afacerile, însă deocamdată la un alt nivel. „Eu sunt acţionar la Banca Comercială Carpatica, încă de la începuturi. Să nu credeţi că deţin cine ştie ce procente, însă fiind o bancă sibiană, şi eu fiind sibian, am decis să particip. Aşa, mai sunt mic acţionar în alte câteva societăţi, însă atât timp cât mă ocup cu fotbalul nu cred că pot să mă implic mai mult în acest domeniu“, povesteşte Hizo.

Şi Ştefan Stoica, în prezent „principalul“ Gloriei Buzău, spune că a încercat, cu mulţi ani în urmă, o mică afacere, care însă nu a mers. „Acum, singura investiţie notabilă am făcut-o în vreo 30 de hectare de teren agricol în comuna mea natală, Negoieşti, Dolj. Acolo vreau să pun pe picioare o fermă unde să mă retrag la bătrâneţe“, explică el.

Balaci ridică blocuri în Pipera, Lăcătuş ţine banii la ciorap

Alt oltean, Ilie Balaci, care a câştigat sume importante antrenând echipe arabe, spune că banii i-a investit în general în case pentru familia sa. „Am cheltuit nişte fonduri şi la FC Caracal, însă banii din fotbal se recuperează greu, aşa că am cam renunţat“, adaugă el. Totuşi, Balaci pune acum pe roate o afacere din care ar putea obţine un profit semnificativ: construcţia a două blocuri de locuinţe pe cei 3.000 de metri pătraţi de teren pe care îi deţine în zona Pipera. „Acum aştept să se finalizeze proiectele de arhitectură pentru cele două imobile“, dezvăluie el. Însă cei mai mulţi antrenori preferă să se ocupe de ceea ce ştiu mai bine: fotbalul. „Eu mi-am făcut o casă şi mi-am luat o maşină şi cam atât. Nu ştiu dacă voi fi vreodată dispus să mă apuc de afaceri“, spune Ionuţ Popa, tehnicianul Politehnicii Iaşi. Şi colegul său de la UTA, Marius Lăcătuş, spune că nu s-a implicat în nici o afacere. „Nici măcar în imobiliare nu m-am băgat, chiar dacă sunt aşa de la modă acum. Banii pe care nu-i folosesc i-am depus la bancă“, explică el.

Vor mai trece, probabil, mulţi ani până când astfel de atitudini reticente vor deveni o raritate şi până când toţi cei care câştigă bani mulţi, din ce în ce mai mulţi, din sport, fie ei antrenori, jucători, fie oficiali, vor înţelege, la fel ca cei din Vest, importanţa unui consilier financiar.

Record

3,2 milioane dolari. Aceasta este suma pe care o câştigă anual antrenorul Mircea Lucescu la echipa ucraineană Şahtior Doneţk. La aceşti bani se adaugă eventualele prime pentru obţinerea unor performanţe deosebite.

 

Apetit de investitor

EXPLOZIE

64-6242-2425averi38.jpgSalariile tehnicienilor din fotbalul românesc au urcat vertiginos în ultima vreme. Dacă, în urmă cu câţiva ani, pentru a obţine mai mult de 100.000 de euro pe sezon, erau nevoiţi să lucreze peste hotare, astăzi există şi echipe din Liga a II-a autohtonă care oferă mai mulţi bani.

În consecinţă, sunt din ce în ce mai mulţi cei care sunt dispuşi să investească banii ce le prisosesc. Iar tendinţa de majorare se va păstra, având în vedere lefurile colosale încasate în fotbalul occidental şi chiar în alte state din Est.

Cel mai mic salariu din Seria A este de circa 200.000 de euro, ceea ce în România s-ar plasa pe locul al doilea, iar în Ucraina, Rusia sau Turcia se învârt sume cu şase zerouri.

Ioan Andone – 47 ani

64-6243-2425_andone3.jpgEchipa actuală: CFR Cluj

Contracte notabile: Dinamo – 150.000 de euro pe an; Omonia Nicosia – circa 300.000 de euro pe an; CFR Cluj – 150.000 de euro pe an

Investiţii: Fostul fotbalist dinamovist este foarte discret când vine vorba de afacerile sale. Pe vremea când antrena în Cipru, el a recunoscut că soţia sa şi asociaţii săi se ocupă mai mult de acest domeniu. Domeniile preferate de Andone pentru a-şi înmulţi banii sunt imobiliarele (a construit câteva blocuri în Capitală), serviciile (deţine un restaurant celebru în Bucureşti) şi turismul (a avut un motel într-o zonă montană).

Ilie Balaci – 51 ani

64-6244-2425_balaci27.jpgEchipa actuală: este manager general la Universitatea Craiova

Contracte notabile: Al Hilal (Arabia Saudită) – circa 200.000 de dolari pe an; Al Ahli (Dubai) – 330.000 de dolari pe an; Universitatea Craiova – 250.000 de dolari pe an.

Investiţii: Imobiliarele reprezintă un domeniu în care fostul mare jucător a investit destul de mult. El se pregăteşte, printre altele, să construiască două blocuri de locuinţe în zona Pipera din nordul Capitalei, de care se vor ocupa cele două fiice ale sale. Balaci şi-a pariat o parte din bani şi pe fotbal – a investit, de pildă, la clubul FC Caracal, alături de partenerul său George Ilinca.

Răzvan Lucescu – 38 ani

64-6245-2425_razvanlucescu40bd3.jpgEchipa actuală: FC Braşov (Liga a II-a)

Contracte notabile: Rapid – 160.000 de euro pe an din 2006, iar până atunci, 70.000 de euro pe an;
FC Braşov – 300.000 de euro pe sezon plus 300.000 dacă promovează în Liga I

Investiţii: Răzvan Lucescu deţine părţi sociale în companii în care sunt prezenţi şi tatăl său sau mama sa. Implicarea în afaceri nu i-a adus întotdeauna satisfacţii: pe numele său şi al lui Mircea Lucescu a fost lansată o anchetă penală, cei doi fiind învinuiţi de înşelăciune pentru o majorare fictivă de capital ce ar fi avut loc în cadrul societăţii de asigurări Croma.

GHEORGHE HAGI – 42 ani

64-6246-2425_hagi51.jpgEchipa actuală: Steaua

Contracte notabile: Steaua – 400.000 de euro pe an, „Poli“ Timişoara – 150.000 de dolari pe an, echipa naţională a României – 160.000 de dolari încasaţi

Investiţii: Cea mai mare parte a banilor folosiţi pentru afacerile familiei Hagi au fost câştigaţi în timpul carierei de jucător. Cu toate acestea, conform apropiaţilor, şi unele sume provenind din contractele de antrenor au fost investite în domenii ca imobiliarele sau turismul. Hagi este cunoscut mai ales pentru hotelul de patru stele „Iaki“ din staţiunea Mamaia, însă afacerile sale nu se opresc aici.

Anghel Iordănescu – 57 ani

64-6247-2425_iorda1237.jpgEchipa actuală: –

Contracte notabile: Al Ittihad – 1,2 milioane de dolari pe an, echipa naţională a României – 350.000 de dolari pe an

Investiţii: Anghel Iordănescu deţine o parte din Hotelul „Belvedere“ din Predeal şi participaţii într-un hotel pe litoral. El este, de asemenea, potrivit unor surse din domeniu, destul de activ pe piaţa imobiliară din Capitală, investind în ultima vreme sume importante în acest domeniu (la un moment dat, a fost la un pas să fie înşelat de un clan de ţigani). Iordănescu deţine şi o firmă de comerţ, Valed Com 2000, care a avut în 2006 o cifră de afaceri de 25.000 de euro.

Dan Petrescu – 40 ani

64-6248-2425_petrescu.jpgEchipa actuală: Unirea Urziceni

Contracte notabile: Wisla Cracovia – 300.000 de euro pe an

Investiţii: Ca şi în cazul lui Hagi, afacerile „Bursucului“ sunt în principal bazate pe banii câştigaţi pe vremea când încă juca fotbal, mai ales în străinătate. Însă nici sumele încasate nu sunt chiar de ignorat. Dan Petrescu este asociat cu Hagi şi Gică Popescu în Dream Team Spirit 94 SRL şi mai deţine, împreună cu noua sa soţie, Adriana Stan, şi A & D Chelsea Imobiliare SRL. El le-a spus ziariştilor că se bazează pe flerul lui Gică Popescu în acest domeniu.

Cosmin Olăroiu – 38 ani

64-6249-2425_olaroiu33.jpgEchipa actuală: Al Hilal (Arabia Saudită)

Contracte notabile: Steaua – 150.000 de euro pe an, Al Hilal– două milioane de euro pe an

Investiţii: Potrivit Registrului Comerţului, fostul antrenor stelist deţine 50% din compania care administrează lanţul de restaurante cu specific italienesc „Trattoria Il Calcio“. Este vorba de şapte locaţii în Bucureşti şi două în Mamaia. Potrivit unor estimări din piaţă, reţeaua ar putea valora în jur de zece milioane de euro. Recent, au apărut informaţii potrivit cărora ar avea loc negocieri pentru vânzarea brandului.

Mircea Lucescu – 62 ani

64-6250-2425_lucescu.jpgEchipa actuală: Şahtior Doneţk (din 2003)

Contracte notabile: Şahtior – 3,2 milioane de dolari pe an; Beşiktaş Istanbul – 2,5 milioane de euro pe două sezoane; Galatasaray Istanbul – 1,5 milioane de dolari pe an

Investiţii: Lucescu este unul dintre antrenorii români cu apetit pentru business. Potrivit Registrului Comerţului, e asociat în nouă societăţi comerciale autohtone din domenii foarte diverse. Este celebru şi pentru faptul că două din afacerile sale (fabrica de pantofi „Lucescu“ din Iaşi şi societatea de asigurări Croma) au înregistrat ani la rând pierderi de sute de mii de dolari.