Consilierul medical al președintelui Joe Biden a încercat să respingă, duminică, îngrijorările cu privire la faptul că implicarea Casei Albe în campania de vaccinarea cu a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, a avut vreo influență asupra procesului de reglementare.

„Nu cred că există vreo problemă politică aici. Cred că sunt doar date și dovezi din studiile privind sănătatea publică ”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, potrivit Fox News Sunday .

Comitetul consultativ al Food and Drug Administration a votat săptămâna trecută recomandarea dozelor suplimentare și pentru cei care au primit vaccinuri produse fie de Moderna, fie de Johnson & Johnson.

Recomandările nu sunt obligatorii și diferă oarecum între cele două produse. Vaccinul Moderna, un ser similar cu cel de la Pfizer-BioNTech, a avut inițial două doze în schema completă, în timp ce J&J a fost făcut într-o singură doză.

Unii dintre experții din grupul extern al FDA au fost tulburați de cantitatea de date – sau de lipsa acestora – prezentate de companii pentru a-și forma recomandările privind a treia doză de vaccin.

Fauci susține administrarea dozei a treia

Fauci a spus că datele din Statele Unite și din în alte părți, în special din Israel, indică nevoia de doze de rapel pentru a asigura protecția împotriva Covid-19. El a spus că o prioritate absolută rămâne încercarea de a convinge zecile de milioane de oameni din țară  să se vaccineze.

„Așa cum am văzut în trecut, cu alte valuri, există pericolul de reapariție”, a spus Fauci, potrivit Politico.

Fauci a refuzat, de asemenea, să se confrunte direct cu opoziția guvernatorului din Texas, Greg Abbott și a altor oficiali republicani, în ceea ce privesc cerințele de vaccinare impuse de Guvern.

Fauci a spus că acești oficiali încalcă libertatea și autonomia individuală.

„Când vă aflați într-o criză de sănătate publică, uneori situațiile neobișnuite necesită acțiuni neobișnuite. Nu trăim în vid ca indivizi. Trăim într-o societate și societatea trebuie protejată ”, a spus Fauci.