UPDATE Oficialii GdF Suez și E.ON susțin că aceste companii și-au îndeplinit obligațiile privind stocurile minime obligatorii.
"Există companii care au înmagazinat mai puţin decât trebuia, altele mai mult. Vom analiza în perioada următoare motivele pentru care cei ce au înmagazinat mai puţin nu şi-au îndeplinit obligaţiile şi vom decide dacă vom aplica sancţiuni", au afirmat oficialii ANRE.

Astfel, se pare că există companii care au livrat mai puţin mai puţine gaze în depozite decât ar fi trebuit. Totodată, au existat şi companii care au livrat mai multe gaze decât cota minimă obligatorie, prin urmare, acum, nu există probleme în acest sens.
Nu avem probleme. Deocamdată

România stă mai bine în acest an decât în 2011 la capitolul cantitatea de gaze înmagazinate. Astfel, pe data de 26 ianuarie 2012, cantitatea înmagazinată în depozitele Romgaz era de 1,214 miliarde metri cubi, cu circa 30 milioane metri cubi mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2011. Capacitatea zilnică de extracţie este de circa 20 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă că, probabil, în depozite mai există circa 1,1 miliarde metri cubi. În acest ritm, cantitatea din depozitele Romgaz s-ar termina în aproape 60 de zile.

La sfârşitul perioadei de înmagazinare din toamna lui 2011, depozitele de gaze ale Romgaz erau pline în proporţie de 99%. Astfel, în depozitele Romgaz erau aproape 2,75 miliarde de metri cubi de gaze, faţă de capacitatea maximă de circa 2,76 miliarde metri cubi.

"În prezent nu există pericol să rămânem fără gaze naturale, în ciuda gerului care se anunţă pentru perioada următoare", au declarat sursele respective.

La sfârşitul perioadei de înmagazinare din această toamnă, depozitele de gaze la nivel naţional erau pline în proporţie de 98%, potrivit reprezentanţilor ANRE. Astfel, erau peste trei miliarde de metri cubi de gaze, faţă de capacitatea maximă de circa 3,2 miliarde metri cubi.
Jumătate din cât consumă clienții GdF Suez, din import
Potrivit informațiilor transmise de către oficialii GdF Suez, consumul clienților companiei a crescut în prezent până la 22 milioane metri cubi pe zi, față de 17 milioane metri cubi cât este normal. Pe de altă parte, în perioada 23-31 ianuarie, importurile au crescut până la 11 milioane metri cubi pe zi, de la 3 milioane cât era anterior. Potrivit acestora, cifra reprezintă circa 60% din totalul cantităților de gaze importate la nivel național.
La nivel național, consumul se ridică în prezent la circa 70 milioane metri cubi pe zi.
Potrivit oficialilor Gdf Suez, obligațiile de înmagazinare ale companiei pentru ciclul 2011-2012 erau de 8,46 TWh, iar compania a înmagazinat 8.93 TWh.

”Pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a tuturor clienţilor săi, GdF Suez Energy România a respectat şi chiar a depăşit obligaţiile de înmagazinare a gazelor naturale pentru ciclul 2011-2012 şi a triplat cantităţile zilnice de gaze naturale preluate din import. Astfel, faţă de obligaţia de înmagazinare de 8.46 TWh, GdF Suez Energy România a înmagazinat o cantitate de 8.93 TWh, obligaţiile de înmagazinare fiind îndeplinite prin contracte încheiate cu operatorii de înmagazinare şi cu furnizorii care înmagazinează gaze pentru GdF Suez Energy România”, se arată în răspunsul primit.
E.ON: Am realizat programul de înmagazinare prin contracte cu diverși furnizori
”În acest sens, pentru ciclul 2011- 2012, E.ON a realizat programul de înmagazinare prin contracte încheiate cu operatorii depozitelor de înmagazinare. În plus faţă de cantităţile de gaze naturale proprii, stocate în depozitele menţionate, compania a asigurat restul cantităţii de gaze naturale din înmagazinare, conform cerintelor autorităţii de reglementare, prin contracte ferme încheiate cu diverşi furnizori.
Adiţional, pentru a preveni apariţia unor dezechilibre generate de consumul crescut de gaze naturale pe fondul temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă, E.ON a suplimentat semnificativ volumele de gaze naturale achiziţionate în mod curent din surse interne şi din import. E.ON a pus la dispoziţia ANRE toate informaţiile privind modalitatea de îndeplinire a obligaţiei de stoc minim”, arată în răspunsul primit de la reprezentanții companiei.