ANM: Vreme instabilă și ploi puternice în cea mai mare parte din ţară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizeaz că în intervalul 1 aprilie, ora 21:00 – 2 aprilie, ora 21:00, vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri şi în prima parte a zilei de vineri în Maramureş, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Banat şi în Moldova iar în cursul după-amiezii zilei de vineri, în special în regiunile sud-estice.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 – 25 l/mp, favorizând topirea parţială a stratului de zăpadă din zona montană. Izolat, se va semnala grindină.

Totodată, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai ales în cursul zilei de vineri, local şi temporar, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, cu peste 70 – 80 km/h.

Meteorologii subliniaiză că vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece la sfârşitul săptămânii în cea mai mare parte a ţării şi, temporar, vor mai fi precipitaţii sub formă de ploaie în zonele joase de relief şi, mai ales, ninsori în zonele montane şi submontane.

Prognoza meteo ANM pentru luna aprilie

Finalul săptămânii vine cu temperaturi de până la 23 de grade. Potrivit datelor transmise de ANM, vineri, vremea va deveni caldă pentru această dată în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice şi sud-vestice. Astfel, temperaturile maxime se vor situa între 13 şi 23 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-vestul extrem, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade.

Vor exista averse şi se vor semnala descărcări electrice, iar în zona înaltă de munte vor fi precipitaţii mixte. Totodată, în restul timpului şi al teritoriului înnorările vor fi doar temporare şi ploile, izolat. Local, vor fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari pe crestele înalte de munte.

Și în Capitală vremea se încălzește, iar temperatura maximă va fi de 20-21 de grade, pe când cea minimă va fi de 6-8 grade.

Luna aprilie vine cu temperaturi și mai ridicate, dar și cu precipitații. Totuși, de la mijlocul lunii, valorile termice vor scădea, apropiindu-se de cele normale pentru această perioadă.

Astfel, în perioada 29 aprilie – 5 aprilie, temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice şi vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Același lucru este valabil și pentru intervalul 5 – 12 aprilie, când temperaturile medii ale aerului vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general excedentare în jumătatea vestică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În perioada 12 – 19 aprilie pe de altă parte, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Intervalul 19 – 26 aprilie este asemănător, iar potrivit ANM, temperaturile vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi uşor deficitare în regiunile centrale şi nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.