'Discutăm de ce putem să facem noi cu banii noştri. Este foarte important acest lucru. De asemenea, cred că aceste instrumente extrem de utile pentru milioane de români, Pilonul II şi III, au fost lansate în 2007-2008 în buza crizei. S-a trecut printr-o perioadă extrem de dură, poate cea mai puternică criză pe care am văzut-o în ultimele decenii, cu randamente excepţionale. A fost o perioadă în care şi companiile au fost foarte puternic afectate, au fost restructurări. În momentul de faţă deja discutăm de angajări. Practic pierderile de locuri de muncă în perioada crizei au fost recuperate. Angajatorii care susţin că au grijă de angajaţii lor ar trebui să contribuie până la 150 lei pe lună în plus pentru pensia lor privată, a angajaţilor. A trecut perioada de recesiune, angajează, sunt foarte mulţi pe profit pentru că productivitatea economică îi ajută. Ar trebui să discute cu cei care îi consiliază pe partea fiscală. Românii care îşi permit ar trebui să pună din salariul lor 150 lei, cei care nu îşi permit, dacă pot, să strângă 50 lei pe lună. Cred că se pot strânge. Într-adevăr, nu toţi, dar milioane de români cred că pot să depună aceste sume', a mai arătat oficialul BVB. 

Acesta a precizat, însă, că sunt destul de mulţi oameni care nu ştiu că statul oferă deductibilitate fiscală pentru contribuţiile la Pilonul III de pensii. 

'Fiecare român care îşi permite ar trebui să depună minim 150 lei/lună în pensia prin Pilonul III, statul le oferă o deductibilitate fiscală, de care mulţi oameni nu ştiu. Părerea mea este că nu au educaţie financiară. Foarte mulţi români care îşi permit nu înţeleg ce înseamnă deductibilitate fiscală. Trebuie să înţelegi ce îţi spune statul. Statul îţi pune pe masă, nu îţi bagă şi în buzunar. Plăteşti impozit mai puţin statului român. 16% din suma pe care o depui. E foarte simplu, te duci la angajator, îi ceri ca din salariul tău 150 lei, în fiecare lună, să nu îi mai vireze în contul lui, să i se vireze de către angajator direct în contul de pensie Pilon III şi tot angajatorul îşi calculează impozit mai mic către stat', a spus Anghel. 

La rândul său, Corina Cucoli, director general Certinvest Pensii, a precizat că tinerii ar trebui să contribuie la această pensie de când intră în câmpul muncii. 

'Cu cât eşti mai tânăr, cu atât trebuie să începi să contribui. Când eşti tânăr poţi să pui 60 de lei şi să economiseşti o sumă bună la pensie. Nu este niciodată prea devreme să începi să economiseşti. Trebuie să începi de când ai intrat în câmpul muncii. Este un produs pentru oameni tineri (Pilonul III n.r.). După 40 de ani trebuie să economisesc mai mult pentru că am o perioadă mai scurtă rămasă până la 60 de ani când pot economisi. Cei care au ieşit la pensie, dacă au început să contribuie de la începuturi cu o sumă de 60 de lei, au ieşit cu conturi foarte bune, au ieşit şi cu 40.000 lei şi cu 50.000 lei. Au ieşit şi cu 20.000 lei. Depinde de momentul intrării, dar este foarte important momentul în care au intrat şi au început să contribuie. Sumele, din păcate, sunt impozabile pentru că în prezent nu avem o lege a pensiilor şi ei îşi pot încasa doar valoarea contului al căror proprietar unic sunt. Cei care au ieşit la pensie au avut o contribuţie scurtă, de zece ani', a explicat Cucoli. 

Ea a precizat că în funcţie de fiecare fond de pensii facultative suma minimă pentru a fi depusă este între 40-60 lei pe lună, mergând până la maximum 15% din salariu. 

La data de 31 martie erau 422.000 de participanţi la Pilonul III pensii facultative, iar randamentul mediu anual de la lansarea sa (în 2007 n.r.) este de 7,18%. 

Potrivit Codului Fiscal, contribuţiile la fondurile de pensii facultative şi cele la scheme de pensii facultative suportate de angajaţi beneficiază anual de o deducere din impozitul pe salarii într-un cuantum care să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. 

AGERPRES