Angela Merkel este aproape de a atinge recordul mentorului ei, Helmut Kohl, care s-a menținut neîntrerupt la putere vreme de 16 ani.

În congresul CDU desfăşurat luni la Berlin, 975 de delegaţi au votat în favoarea coaliţiei cu SPD, în timp ce doar 27 s-au opus intrării la guvernare alături de social-democraţi.

La data de 4 martie, peste 460.000 de membri ai SPD vor decide dacă formaţiunea lor va intra la guvernare alături de blocul CDU/CSU.

”Sper ca membrii SPD să înţeleagă responsabilitatea de a da Germaniei un Guvern bun. Împreună, putem obţine foarte multe pentru Germania şi pentru cetăţenii ei”, a declarat Merkel pentru postul RTL.

Angela Merkel a promis luni o ”reînnoire” a partidului ei conservator, în contextul unei fronde interne, pe fondul unei încurcături politice care durează de cinci luni în Germania.  

 Europa aşteaptă ca Germania să se doteze cu un Guvern, al patrulea condus de Merkel, la cinci luni dupăalegerile legislative din septembrie, care au lăsat prima putere economică de pe Vechiul Continent într-o situaţie fără precedent, fără o majoritate clară şi cu o extremă dreapta în plină ascensiune.

  ”Acest Congres are o misiune clară. No vrem să participăm la constituirea unui guvern stabil şi eficient. Aşteptările în acest sens sunt foarte clare în rândul majorităţii zdrobitoare a locuitorilor ţării, dar şi dincolo de frontierele noastre”, a mai spus Merkel

Prima femeie cancelar din istoria Germaniei, considerată liderul de facto al Uniunii Europene și declarată în repetate rânduri cea mai puternică femeie din lume, se află la conducere din 2005. Răbdarea, tenacitatea și compromisul par să fie principalele atuuri cu care a învins de fiecare dată, scrie digi24.ro

Cine este Angela Merkel

S-a născut în Germania de Vest, a ajuns să studieze fizică în Germania comunistă şi a obţinut un doctorat în chimie cuantică lucrând peste un deceniu ca cercetător. Angela Dorothea Kasner (61 de ani), cunoscută acum în întreaga lume drept Angela Merkel, a intrat în politică în 1989, odată cu căderea Zidului Berlinului. Din 2005 ocupă poziţia de cancelar al Germaniei, reuşind astfel să ajungă prima femeie cancelar din istoria statului.    

 

Născută în iulie 1954 în Hamburg, oraş al Germaniei de Vest, este nevoită să se mute în Templin, Germania de Est, atunci când tatăl, preot luteran, primeşte parohie. Rămâne astfel „prinsă” în Germania comunistă de după construirea Zidului Berlinului, din 1961.

În 1973 îşi începe cursurile la Universitatea din Leipzig, studiind fizica, singura materie la care nu excelase în liceu. Patru ani mai târziu se căsătoreşte cu Ulrich Merkel, de care divorţează în 1982, păstrându-i însă numele. Academia Germană de Ştiinţă îi acordă în 1986 diploma de doctorat în chimie cuantică, după ce îşi începuse activităţile de cercetare încă din 1978. Cariera sa ştiinţifică se încheie în 1990 când părăseşte Insitutul Central de Chimie Fizică în care lucrase mai bine de zece ani, potrivit Biography.com. 

Intrarea în politică are loc odată cu căderea Zidului Berlinului din 1989, Angela Merkel înscriindu-se nu doar în mişcări prodemocratice pentru Germaniei de Est, ci şi în partidul Uniunea Democratică Creştină (CDU). În 1991, cancelarul Helmut Kohl o pune la conducerea Ministerului Femeilor şi al Tineretului, trei ani mai târziu ajungând ministrul mediului şi al securităţii nucleare. În 1998, Kohl pierde alegerile pentru un nou mandat de cancelar, iar Merkel este numită noul secretar general al partidului CDU. În acelaşi an se căsătoreşte cu profesorul de chimie Joachim Sauer, alături de care a rămas până în prezent.

Ca lider al partidului Creştin Democrat încă din 2000, Merkel candidează pentru funcţia de cancelar al Germaniei în 2002, însă pierde în faţa lui Edmund Stoiber. Revine în competiţie în 2005, atunci când reuşeşte să îl depăşească într-o luptă foarte strânsă pe contracandidatul Gerhard Schröder.

Angela Merkel devine în 2005 prima femeie cancelar al Germaniei, dar şi primul cancelar născut după cel de-al Doilea Război Mondial. Deciziile de austeritate luate în timpul crizei economice din 2008 salvează bancile nemţeşti şi transformă Germania în statul cu cea mai puternică revenire economică de pe continent.

Iată câteva repere ale parcursului ei de lider:

„Oamenii îşi doresc să aibă iar perspective. Aceste alegeri sunt altfel decât celelalte. Sunt multe în joc. Germania are nevoie de un drum clar şi o politică serioasă, pentru o creştere economică mai mare, pentru mai multe locuri de muncă, pentru ca fiecare să aibă viitorul asigurat. CDU şi eu, personal, vă rugăm să ne daţi acest mandat. Germania va reuşi!”, spunea Angela Merkel într-un clip electoral al campaniei din 2005.

 

„Se acordă Medalia Prezidenţială pentru Libertate doamnei doctor Angela Merkel. Doctor Angela Merkel a ajuns să simbolizeze triumful libertăţii. Puteţi aplauda cu toţii”, spunea fostul președinte Barack Obama la 7 iunie 2011.

„Trebuie să vă spun sincer, dacă trebuie să ne cerem iertare că le-am întins o mână celor aflaţi în nevoie, atunci aceasta nu este ţara mea”, declara Angela Merkel în 2015, într-un moment dificil al carierei ei, când era arătată cu degetul pentru criza refugiaților.

„Scopul meu în politică e să lucrez pentru a ţine ţara unită, să mă asigur că vorbim unul cu altul. Nimeni nu are monopol asupra adevărului. Dar vrem să ne certăm unul cu altul ca democraţi”, proclama, în noiembrie 2016, cancelarul, prefațând parcă dificultățile negocierilor pentru obținerea celui de-al patrulea mandat.

„Vremurile în care ne puteam baza în totalitate pe alţii s-au dus. Asta am văzut în ultimele zile. Prin urmare, nu pot decât să spun: noi, europenii, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini”. Sunt cuvintele pe care Angela Merkel le rostea la 28 mai 2017, după ce America intrase în era Donald Trump.

„Următorii patru ani vor fi foarte importanţi. Nu ne putem permite experimente în vremuri atât de dificile”, spunea Merkel în septembrie 2017, înainte de alegeri.

„Am primit mandatul de a forma un guvern şi nu poate exista un guvern fără noi. Desigur, avem de-a face cu un test uriaş: intrarea în Parlament a Alternativei pentru Germania”, comenta cancelarul după aflarea rezultatelor alegerilor.

Patru luni mai târziu, mai precis marți, 6 februarie 2018, Angela Merkel mărturisea: „Fiecare dintre noi va trebui să accepte compromisuri dureroase şi sunt pregătită să fac concesii, dacă sunt sigură că beneficiile cântăresc mai greu decât dezavantajele”.