Într-o postare pe pagina personală de Facebook, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei. Potrivit acesteia, tuberculoza este o boală foarte glavă care s-a declanșat în timpul pandemiei. Mulți bolnavi se feresc să mai ajungă la spital, iar deși numărul de cazuri a scăzut cu peste 35%, acest lucru nu este chiar o veste bună.

În ceea ce privește infectarea cu tuberculoza, potrivit președintelui Senatului, boala se transmite prin tuse și epuizează fizic o persoană. În acest context, Anca Dragu susține că România trebuie să facă toate eforturile pentru a-i proteja şi trata pe bolnavii care suferă de această afecţiune.

“Ziua Mondială a Tuberculozei pune pe tapet o problema gravă, declanşată de pandemie: bolnavii de tuberculoză se feresc să meargă la spital în pandemie pentru a fi diagnosticaţi. Cifrele din 2020 arată că numărul cazurilor a scăzut cu 35%, însă asta nu este o veste tocmai bună.

Tuberculoza se transmite prin tuse

Ea reflectă, de fapt, frica oamenilor de a interacţiona cu spitalele, în plină pandemie, şi, automat, incapacitatea sistemului de a-i diagnostica şi îngriji. Tuberculoza este o boală a epuizării fizice, a consumării ‘pe picioare’, care este răspândită uşor prin tuse. Mai mult ca oricând, România trebuie să facă toate eforturile pentru a proteja şi a trata aceşti bolnavi”, a scris Dragu, pe pagina personală de Facebook.

De menționat este faptul că, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei (TBC) este marcată în fiecare an pe 24 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

În ceea ce privește data de 24 martie, aceasta a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.