Dar întrebarea este „mai mulţi bani de luat de la ele sau de dat înapoi altora?“ Un prim semnal de avertizare a sosit în 24 iulie, şi acela la nivel global. Cursa de tauri („bulls“) de la Pamplona s-a terminat de mult, cu victimele de rigoare. Creşterea puternică a burselor internaţionale şi optimismul exuberant sunt două pietre de construcţie a unui top la bursă.

Pieţele abia aşteaptă un moment să vândă, iar în 24 a sosit un prim motiv. Vor urma altele? Cu siguranţă, pentru simplul motiv că piaţa are regulile ei. Să vedem ce arată graficele.
Preţul se află astăzi în compania a doi indicatori utilizaţi des în situaţiile de zbor extraterestru: Rate-Of-Change, ROC şi Money Flow Index, MFI. MFI combină preţul cu volumul pentru a oferi o imagine cât mai obiectivă. Interesantă şi intrigantă în acelaşi timp este evoluţia descendentă a Money Flow de la începutul lui iulie, în ciuda creşterii preţului. MFI era 96% în 3 iulie, într-o poziţie extremă. În traducere, de la începutul lui iulie, banii ies din SIF2, dar preţul creşte. Situaţia este similară şi în cazul altor SIF-uri.

Este vorba de o situaţie de divergenţă negativă care, în majoritatea cazurilor, se termină prin scăderea preţului. Scăderea de astăzi a fost una serioasă atât ca volum, cât şi ca magnitudine, şi nu poate fi ignorată de către traderi. Rate-Of-Change oferă şi el o imagine care susţine o scădere de preţ: divergenţă negativă pe durata lunii iulie. În iunie, panta creşterii SIF2 a devenit mai ridicată. În aceste situaţii, un trailing-stop este de recomandat şi linia de trend ascendent B-C funcţionează ca unul. Violarea acesteia astăzi, pe volum şi scădere mare de preţ, invită la reţinere şi la strângere de cash. Pentru moment, percepţia de imortalitate şi imponderabilitate domneşte în piaţă. Dar gravitaţia există! 

55-4756-26_sif225072007.jpg

 Sursa: https://ta.educofin.com