Cea mai mare creştere a numărului de anunţuri de angajare publicate s-a înregistrat în luna mai (44% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent). În ceea ce priveşte joburile din provincie, oraşele aflate în fruntea clasamentului sunt Alba Iulia, cu un avans de 44%, faţă de anul 2010, Deva, unde creşterea a fost de 42%, Braşov – 40% şi Târgu Mureş – 35%. Bucureştiul, pe de altă parte, a înregistrat o creştere de 16%, sub media anuală.

Numărul locurilor de muncă pentru străinătate a crescut cu 15% în 2011, iar cei vizaţi au fost specialiştii din inginerie, sănătate şi software. A crescut şi numărul de anunţuri ce vizează personalul medical şi inginerii. În plus, aria geografică a locurilor de muncă este mai dispersată decât în trecut, nemaifiind incluse aproape exclusiv joburi în ţări europene, ci şi diverse poziţii în Kuweit, Afganistan, China sau Puerto Rico.

Potrivit analizei  BestJobs, în 2011 au crescut cu 28% ofertele full-time, iar persoanele vizate au fost în egală măsură cele cu experienţă redusă şi cele cu experienţă de peste 5 ani. Cei mai căutaţi candidaţi au fost cei cu o experienţă între 3 şi 5 ani (40%) şi sub 3 ani (30%). Aproximativ 9% dintre joburile publicate au vizat candidaţi cu studii superioare.

Domeniile şi departamentele cu cele mai semnificative creşteri s-au menţinut în ultimii trei ani, cele mai populare cinci domenii fiind: Servicii, Vânzări, IT / Telecom, Marketing şi Inginerie. Departamentul Administraţii / Instituţii a avut parte de o evoluţie spectaculoasă faţă de 2010, respectiv o creştere de 50%, urmat de departamentele de Educaţie, Industrii / Producţie, Întreţinere / Înfrumuseţare / Sport şi Hostess / Promoteri. La polul opus, evoluţii nefavorabile au avut departamentele Financiar/Contabilitate, Farmacii, Asigurări, Şoferi, Automobile şi Legal.

Ce joburi au căutat românii în 2011

În 2011 s-a înregistrat o medie lunară de peste 750.000 de aplicanţi şi de peste 15 milioane de aplicări. În topul cuvintelor cheie folosite s-au regasit: şofer, bucătar, inginer, contabil, vânzătoare.

Dacă domeniile cu cei mai mulţi aplicanţi au fost Vânzări, Marketing /Programare şi Inginerie, joburile cu cele mai multe aplicaţii au fost următoarele:

13.677 – Responsabil Dezvoltare Livrări (Vânzări)
11.245 – Consultant vânzări (Telecomunicaţii)
11.189 – Client misterios (Marketing)
9.778 – Agent vânzări (Inginerie)
8.822 – Şef magazin (Vânzări)

Pe parcursul anului, tendinţa de creştere s-a manifestat clar în primul semestru, fiind urmată de o uşoară scădere în cel de al doilea.

Evoluţia pieţei muncii în 2012 va fi influenţată de evoluţia economică. Prognozele sunt totuşi pozitive, fiind aşteptată o creştere asemănătoare celei din 2011 (18%).