Presiunea este tot mai mare, iar ANAF a promis măsuri ferme pentru creşterea gradului de colectare la bugetul statului. Specialiştii spun că este posibil ca ANAF să ceară contribuabililor să plătească taxele şi impozitele mai devreme decât în anii trecuţi.

Practic deciziile ANAF ar fi urmat într-un an normal să fie emise de undeva în septembrie-octombrie. Evident că ne putem aştepta, având în vedere această nouă tactică care a adoptat-o ANAF să primim acele decizii de impunere ceva mai devreme, respectiv, chiar în mijlocul sezonului estival.  Şi pe segmentul de turism, şi până la urmă pe segmentul de consum, ce tot în buzunarele ANAF-ului ar ajunge din taxe şi impozite, acest consum ar scădea”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Însă adevărata lovitură pentru contribuabili poate veni din altă parte. În 2012 s-a decis ca banii încasaţi din asigurările de sănătate să fie încasaţi de ANAF. Mutarea bazei de date de la Casa de Asigurări de Sănătate nu a fost făcută nici acum. Specialiştii din fiscalitate spun că firmele şi persoanele fizice se vor trezi cu sume mari de plată pentru asigurările de sănătate.

Acel contribuabil are un termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere să îşi achite atât diferenţele de impozit cât şi diferenţele la contribuţia de sănătate. Dacă ne aflăm în situaţia în care contribuabilul nu dispune de acei bani, atunci evident el intră în dobânzi şi penalităţi de întârziere”, a explicat specialistul în fiscalitate Adrian Bența.

Ne aşteptăm ca în anul 2017, fiindcă se apropie termenul de prescripţie şi sunt sigur că ANAF n-o să depăşească acest termen, fiindcă ar însemna nişte pierderi, probabil de milioane de lei la bugetul de stat, vor emite acele decizii de impunere pentru plata CAS-ului. Ce se va întâmpla este că, probabil, o bună parte dintre persoanele fizice autorizate vor avea dificultăţi serioase în a plăti acest CAS. Ar trebui să intervină şi să eşaloneze pe o perioadă ceva mai lungă de timp şi nu doar cele 60 de zile pe care le are orice contribuabil să plătească impozitele, sau dacă nu, şi vor avea loc nişte proteste împotriva acestei taxe ce nu mai este achitată de nişte ani de zile, probabil că Guvernul va trebui să se gândească la o amnistie fiscală”, a adăugat avocatul Adrian Cuculis.

Principalii paşi pentru eşalonarea unei plăţi la impozitul pe venit sunt: trimiterea unei cereri către ANAF, dovada faptului că acel contribuabil se află în dificultate financiară şi depunerea unor garanţii de cel puţin 20% din suma datorată statului. Pentru cei care sunt încadraţi la un grad redus de risc fiscal, perioada maximă de eşalonare este de un an.