Pentru interceptarea avioanelor ruseşti, care conform clasificării NATO sunt denumite "Ursul" ("Medved"), au fost trimise avioane F-15.

Avioanele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional, iar "întâlnirea" din aer ruso-americană s-a produs fără incidente, a declarat pentru NBC News, sub rezerva anonimatului, un înalt responsabil din armata SUA.

Potrivit acestuia, a fost imposibil de stabilit dacă Tu-95 aveau sau nu arme nucleare la bord.

Radarele americane au detectat cele două avioane de vânătoare ruseşti după ce acestea au decolat din nord-estul Rusiei şi s-au îndreptat spre sud, într-un zbor pe distanţe lungi, în timpul căruia au avut nevoie de mai multe ori să fie realimentate.

De asemenea, Japonia a observat Tu-95, când acestea au trecut pe lângă arhipelag, dar avioanele ruseşti nu au intrat în spaţiul său aerian.

Deşi nu a fost considerat provocator, zborul avioanelor ruse a atras atenţia comandamentului SUA. Interlocutorul NBC a menţionat că, de la venirea la putere a lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000, numărul unor astfel de zboruri în zona Insulelor Aleutine şi Alaskăi a crescut, dar fără să provoace o situaţie de conflict. Militarii americani au refuzat să indice data la care avioanele ruseşti s-au apropiat de insula Guam.
Sursa: Agerpres