La 14 aprilie, preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA îşi suspendă contribuţia la bugetul OMS, acuzând-o că a acţionat foarte târziu şi că a sprijinit necondiţionat China, care a minimalizat amploarea bolii.

Statele Unite au contribuţia cea mai importantă la bugetul OMS, de peste 400 de milioane de dolari anual, care permite, de asemenea, lupta împotriva altor boli, ca poliomielita sau malaria.

Explicația lui Mike Pompeo

„Încercăm să înţelegem dacă mai există lucruri în cadrul OMS care au sens. Aceasta a făcut o treabă bună în anumite locuri în legătură cu poliomielita şi alte lucruri similare”, a transmis Mike Pompeo la un post de radio conservator.

Într-un alt interviu, şeful diplomaţiei de la Washington a afirmat că trebuie „să vedem dacă mai există lucruri la care putem participa în continuare, deoarece OMS a făcut o treabă bună în ce priveşte poliomielita sau alte lucruri”.

Întreruperea campaniilor de vaccinare din cauza pandemiei

Coordonatorul programului OMS contra poliomielitei, Michel Zaffran, a declarat pentru AFP în aprilie că infecţiile ar putea reveni în forţă după întreruperea campaniilor de vaccinare din cauza pandemiei, în special în Afganistan şi Pakistan unde boala rămâne endemică.

Declaraţiile lui Mike Pompeo intervin într-un context în care o comisie parlamentară a cerut recent Departamentului de Stat să îi pună la dispoziţie documente care justifică decizia preşedintelui Donald Trump de a sista contribuţia la bugetul OMS, în plină pandemie.

Potrivit acestei comisii, controlată de democraţi, preşedintele republican încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri în gestionarea crizei sanitare, care a făcut peste 73.000 de morţi în Statele Unite, cea mai afectată ţară de noul coronavirus la nivel mondial.