„Ușile din spate” secrete ale transformatoarelor și generatoarelor importate din țări precum China și Rusia ar putea permite acestor state inamice să închidă întreaga rețea electrică națională a SUA.

Aruncând o țară întreagă în haos. Conștientă de această amenințare, administrația Trump a emis Ordinul executiv 13929, declarând rețeaua electrică a SUA o urgență națională și interzicând achiziționarea sau instalarea „oricărui echipament electric proiectat, dezvoltat, fabricat sau furnizat de adversari străini”.

Pe lângă China și Rusia, ordinul a identificat Coreea de Nord, Iranul, Cuba și Venezuela ca „adversari străini”.

Ordinul a fost un răspuns inteligent și în timp util la o amenințare tot mai mare. Din păcate, acest ordin executiv a fost acum suspendat.

Wall Street Journal scria anul trecut că oficialii americani au confiscat un transformator construit în China. Bănuit că avea echipamente secrete care ar fi putut permite adversarilor să îl monitorizeze sau chiar să îl dezactiveze.

Un expert în securitate cibernetică afirma că s-au găsit „produse electronice care nu ar fi trebuit să facă parte din acel transformator (adică „ușile din spate” hardware) care ar putea permite chinezilor să obțină un control eficient al transformatoarelor”.

Încă din 2001, China a fost surprinsă încercând să intre într-o rețea americană din California. Iar rușii ar fi „intrat” în rețeaua SUA din 2014.

Pierderea controlului rețelei prin acces de la distanță poate să nu fie singura problemă, potrivit șefului securității infrastructurii de la Centrul pentru Politica de Securitate. Riscuri enorme sunt și în cazul senzorilor și unităților instalate în echipamente importate, chiar dacă acestea nu sunt conectate la Internet.

Nu mai e un secret că prăbușirea rețelei electrice a SUA ar putea deveni cel mai mortal eveniment din istoria țării. Ar putea priva zeci de milioane de americani de elementele de bază necesare pentru susținerea vieții. Cei care locuiesc în orașele mari ar fi cei mai vulnerabili.

În timp ce suspendarea ordinului executiv se întinde pe o durată de 90 de zile, experții se întreabă de ce s-a luat o astfel de decizie. Lăsând rețeaua electrică vulnerabilă și deschzând bariera către infrastructura rețelei pentru țările ostile Americii.

Industria energiei electrice și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ordinul executiv ar putea interfera cu achiziționarea echipamentelor necesare. Departamentul Energiei a răspuns însă că ordinul a fost „unul dintre pașii luați pentru diminuarea capaciății adversarilor străini de a viza infrastructura electrică critică”.

DOE a mai menționat că amenințarea nu este una ipotetică. Și că există „motive să credem că Republica Populară Chineză este echipată și intenționează să submineze sistemul de electricitate al națiunii”.

Una din modalitățile prin care Beijingul intenționează să ducă un război modern este prin așa numitul „război de distrugere a sistemului”.

Adică paralizarea unui adversar, la începutul conflictului, prin desfășurarea unui război electronic sofisticat, contra capabilități cibernetice pentru a perturba ceea ce este cunoscut sub numele de rețele C4ISR (comandă, control, comunicații, computere, informații, supraveghere și recunoaștere).

Astfel de atacuri pot avea loc în timpul crizelor externe, unde chinezii intenționează să lanseze atacuri cibernetice împotriva rețelelor electrice, pentru a preveni desfășurarea forțelor militare și a declanșa revolte interne.