În momentul în care pandemia mai avea puțin „să aniverseze” un an de când a făcut ravagii în America, extraordinarul a evoluat în ordinar.

Oamenii nu mai erau panicați de posibilitatea de a muri de virus, chiar dacă au intrat în contact cu el în magazinele alimentare și în alte spații aglomerate, chiar dacă aproape jumătate de milion de americani au murit deja. Apatia în care s-au cufundat s-a transformat în otravă.

Oamenii au început să privească timid spre un viitor în care să poată reveni la o anumită formă de normalitate. Această speranță a fost adusă de companiile farmaceutice care au creat un vaccin împotriva virusului. S-au făcut promisiuni că vaccinurile fi în curând disponibile pentru toată lumea.

La mijlocul lunii, președintele Joe Biden a anunțat că administrația sa a achiziționat încă două sute de milioane de doze de vaccin, care vor ajunge la oameni până la sfârșitul lunii iulie.

În Baltimore, unde politica locală și statisticile privind criminalitatea umbresc adesea chiar și cele mai senine zile de vară, altceva părea că se schimbă, pe lângă mutația virusului. Criminalitatea cu care poliția era obișnuită a început și ea să sufere mutații.

La finele lunii ianuarie, după ce orașul a îndurat 14 luni de teroare, cu hoți de bancomate care le jefuiau zilnic, o crimă a șocat comunitatea. Kenneth Gerstley, un bărbat în vârstă de 58 de ani, a fost ucis cu mai multe focuri de armă, în plină zi, in fața unui magazin, în timp ce repara un bancomat.

Așa ceva s-a mai întâmplat în Baltimore, dar probabil că se va întâmpla din nou. A fost pregătită poliția pentru o astfel de crimă? A fost prima întrebare pusă de localnici, care se tem că explozia infracțiunilor nu mai poate fi oprită, pandemia luînd mințile multora.

De altfel, la mai puțin de două ore după acest incident tragic, în cealaltă parte a orașului polițiștii au fost chemați la locul în care un agent de securitate înarmat cu o armă acționa „fără control”.

Pandemia s-a dovedit un teren fertil, de reproducere a infracțunilor. Iar hoții de bancomate au proliferat, râzându-le în nas funcționarilor, în timp ce le jefuiau bancomatele sub ochii lor.

Cum vor putea orașele Americii să contracareze o cultură în evoluție care, în vremea pandemiei, ampolifică mutațiile crimei și infacționalității e greu de spus.