Publicația americană amintește că în 2016, guvernul venezuelean a căutat cu disperare finanțare. Economia țării se prăbușea și statul era deja supra-îndatorat, datoria externă depășind 150 de miliarde de dolari, de aproximativ șase ori exporturile de petrol ale țării. În încercarea de a rezolva situația, guvernul venezuelean a cerut unora dintre deținătorii de obligațiuni să își schimbe obligațiunile până la scadență pentru noi obligațiuni cu scadență în 2020.

Pentru a asigura tranzacția în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, guvernul a pus drept colateral un pachet de 50,1% din participația sa la subsidiara Citgo Petroleum Corporation, compania petrolieră din SUA. Ulterior, guvernul venezuelean a ipotecat restul de 49,9% din acțiunile Citgo către compania petrolieră rusă, Rosneft, pentru un împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Citgo deține 3 rafinării în SUA și o rețea de terminale în 24 de state americane.

Acum, Rosneft și creditorii rămași încearcă să preia controlul asupra Citgo.  Colateralizarea Citgo este problematică atât pentru Venezuela, cât și pentru Statele Unite.

Evaluată în prezent la 10 miliarde de dolari, Citgo a fost achiziționată de guvernul venezuelean în 1986 pentru a-și rafina țițeiul și a-l vinde în America. Ca atare, compania cu sediul în Houston are o importanță strategică semnificativă pentru economia venezueleană. Pentru SUA, o preluare de către Rusia i-ar perclita securitatea națională, deoarece ar permite Rusiei să devină al doilea cel mai mare proprietar străin al capacității de rafinare din SUA. Citgo deține conducte de petrol și gaze în toată țara, având capacitatea de a procesa 750 de mii de barili de petrol pe zi.

Pentru a evita o eventuală confiscare a Citgo, guvernul provizoriu venezuelean, susținut de americani, condus de Juan Guaido, a intentat proces la o instanță din New York. Reclamanții au susținut că obligațiunile, garantate de Citgo, erau „nule”, deoarece au fost emise fără aprobarea Adunării Naționale venezuelene și cu nerespectarea Constituției.

Dar, luna trecută, judecătorul districtual din SUA a decis în favoarea creditorilor Citgo, afirmând că „Venezuela nu are puterea să oprească pârâții să recurgă la căile de atac contractuale”. Iar „creditorii care au dreptul la plată în SUA pot presupune că drepturile lor vor fi respectate în conformitate cu principiile dreptului contractual”.

În urma acestei decizii a instanței, Departamentul Trezoreriei al SUA e acum singura instituție care poate opri preluarea de către ruși a Citgo. În octombrie 2019, Oficiul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine a emis o interdicție, care împiedica vânzarea și transferul acțiunilor Citgo. Aceasta a fost reînnoită la începutul lunii decembrie și e în vigoare până în 19 ianuarie.

De aceea, este crucial ca Joe Biden să mențină interdicția Trezoreriei. Și să ia măsuri urgente. Prevenirea preluării Citgo de către ruși este esențială nu doar pentru a consolida securitatea națională a SUA, ci și pentru a avansa obiectivele politicii externe ale Americii în regiune.