În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 2.217 controale şi au fost aplicate amenzi în valoare de 1,924 milioane de lei, din care 1,548 milioane de lei pentru munca la negru.

Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, au fost înaintate opt propuneri de cercetare penală referitoare la angajatorii care au încălcat legea. Totodată, 55 de persoane au fost sancţionate contravenţional pentru că au acceptat să lucreze fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.

În judeţul Alba, o persoană a fost sancţionată cu 5.000 de lei pentru că i-a împiedicat pe inspectorii de muncă să exercite controlul. Potrivit Inspecţiei Muncii, controalele din domeniul relaţiilor de muncă au avut loc între 4 şi 8 februarie 2013. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 1.527 controale şi au fost aplicate amenzi în valoare de 512.500 de lei. Au fost constatate 2.273 de deficienţe şi s-au aplicat 2.190 sancţiuni contravenţionale.

În judeţele Dolj, Harghita şi Sibiu au fost dispuse trei sistări de activitate la trei angajatori, iar în Botoşani a fost oprit din funcţiune un echipament de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare.

Angajatorii au comunicat inspectoratelor teritoriale de muncă 24 de evenimente care, în urma cercetărilor, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.

Inspecţia Muncii va continua acţiunile de control prin inspectoratele teritoriale de muncă şi va urmări modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, precizează inspectorul general de stat Ciprian Georgian Dragomir, citat de Agerpres.