Cei patru producători sunt Yazaki şi Furukawa (ambii din Japonia), S-Y Systems Technologies şi Leoni (Germania). Un al cincilea producător, firma japoneză Sumitomo, a evitat amenda deoarece a dezvăluit existenţa cartelului.

‘Decizia de astăzi reflectă primele rezultate ale unei investigaţii mai ample demarate de Comisie pentru a detecta şi sancţiona înţelegerile ilicite pe piaţa pieselor pentru automobile’, a declarat Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia. ‘Acest gen de carteluri pot afecta competitivitatea în industria auto şi umflă în mod artificial preţurile pentru cumpărătorii de autovehicule’, a adăugat Almunia.

Cea mai mare amendă (125,3 milioane de euro) a fost impusă firmei japoneze Yazaki pentru participarea sa la o serie de înţelegeri ilicite care au vizat constructorii auto japonezi Toyota, Honda şi Nissan. Cealaltă companie japoneză, Furukawa Electric Co. a fost amendată cu patru milioane de euro, în timp ce S-Y Systems Technologies a primit o amendă de 11,05 milioane de euro iar Leoni a fost amendat cu 1,3 milioane de euro.

Comisia Europeană a efectuat în luna februarie 2010 mai multe inspecţii la sediile producătorilor de cabluri electrice iar în luna august 2012 a anunţat în mod oficial demararea unei anchete. Fasciculele de cabluri electrice transmit electricitatea în autoturism, de exemplu pentru demarare , deschiderea geamurilor sau climatizare.
Sursa: Agerpres