PSD pare să conducă în topul poreclelor din politica românească. Fie că au dat sau au primit porecle, mulți lideri social-democrați au fost ani la rândul apelați după etichetele care le-au fost puse, uneori chiar de către proprii colegi de partid.
Totul a început cu Ion Iliescu. I s-a spus “Bunicuța”, “Ilici” sau Tătaia”. Iliescu, însă, nu a primit doar porecle, ci a pus chiar el însuși etichete și nu chiar oricui. Pe vremea când era președinte dar și după ce nu a mai fost, Ion Iliescu s-a făcut remarcat prin stilul său direct de caracteriza un personaj. Mircea Geoană și Adrian Năstase i-au căzut victime.
Prin 2005, în plină ședință a grupului senatorial PSD, Iliescu l-a făcut direct „prostanac” pe Mircea Geoană. El a susținut că „Mircea Geoană s-a purtat ca un prostanac între cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor, când s-a dus prin țară și a anunțat că UDMR este aliatul de nădejde al PSD la guvernare. Iliescu a comentat, atunci, că acest anunț al lui Mircea Geoană însemnat pierderea unui număr important de voturi în Transilvania și pe cale de consecință la pierderea alegerilor prezidențiale de către Adrian Năstase.
Nici Adrian Năstase nu a scăpat netaxat. El a primit eticheta de arogant. S-a întâmplat prin 2002, iar protagonist a fost tot Ion Iliescu. Aflat într-o întâlnire cu reprezentanții presei străine acreditați la București, Iliescu s-a apucat să comenteze zvonurile care se vehiculau în presă despre o posibilă ruptură între Palate. „Omul, și el, învață. Și oamenii, care au o anumită notă de aroganță, până la urmă, cum se spune, viața îi invață să se alinieze… Asta i se poate reproșa: o anumită aroganță!”, a spus atunci Iliescu
Lui Viorel Hrebenciuc mult timp i s-a spus „maestrul tuturor combinațiilor” iar presa nu a contenit să-l prezinte pe larg, ani la rândul, drept persoana care a fost în spatele tuturor negocierilor politice. Inclusiv Traian Băsescu i-a recunoscut acestuia, indirect, puterea pe care o avea când venea vorba de orice însemna calcul sau negociere politică. Băsescu a susținut că Hrebenciuc a fost „sforarul și artizanul” suspendării sale, în 2007, din funcția de președinte al României. De departe, însă, porecla care a făcut deliciul presei a fost cea de “guzgan rozaliu”. Nu mulți știu că aceasta i se trage de la jurnalistul Cristian Tudor Popescu. “Este un guzgan rozaliu, alb în cap de câtă brânză de furat a-nfulecat. Răspunde la un nume de ființă umană, Viorel, numele de familie fiind cunoscut ca substantiv comun: hrebenciucul”, a sp us atunci CTP.
Călin Popescu Tăriceanu a primit și el o serie de porecle. Cel care i-a făcut cea mai “dureroasă” caracterizare a fost Victor Ponta. S-a întâmplat prin 2006 când Ponta a susținut un discurs la depunerea unei moțiuni de cenzură: „Domnul Slăbiceanu, Moliceanu… cum îi mai spuneți… Răzgândeanu! Un fost prim-ministru (Adrian Nastase) a venit în fața Parlamentului și v-a zis să-i numărați ouăle. Nu o să trăim acest moment cu Tăriceanu. Nu o să vină, pentru că nu avem ce să-i numărăm, din păcate” .
Lui Traian Băsescu i s-a spus ba “Marinarul”, ba Zeus, în funcție de conjuctură. În schimb, el a oferit unele dintre cele mai memorabile etichete. În 2012, când se afla în plin război politic cu foştii copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, fostul șef al statului i-a numit pe aceștia cârlani. Dacă despre Ponta a spus că este un „cârlan nărăvaş”, pe Antonescu l-a denumit „mai cârlan, că-i mai bătrân”. Cu Ponta lucrurile nu s-au terminat, însă, aici. În clipa în care au apărut anumite informații legate de modul care fostul premier şi-a dobândit titlul de doctor în drept, Băsescu a ieșit și i-a spus, ironic „Dottore”.
Crin Antonescu a fost ani de zile poreclit Căcărău. S-a spus atunci că cei din familia Antonescu sunt cunoscuţi sub numele de „ai lui Căcărău”. Din cauza faptului că eticheta a fost des folosită în special în rețelele de socializare, Antonescu s-a văzut, la un moment dat, nevoit chiar să se apere: „Nu am niciun dubiu că e o făcătură de presă, pentru că nu am auzit în viaţa mea acest nume sau această poreclă. E o făcătură de presă, care a pornit nu ştiu de unde (…) Nu am habar, e o făcătură de presă şi e o făcătură de proastă calitate”, a comentat atunci Antonescu.