Alimentul care ne păzește de Salmonella. Este des consumat de către români

Un studiu publicat recent și citat de Healthline arată că chefirul oprește dezvoltarea bacteriilor care cauzează boli, inclusiv Salmonella. Potrivit sursei anterior citate, consumul de chefir duce la scăderea colesterolului și reduce inflamațiile.

Trebuie menționat că, deși oamenii de știință cunoșteau proprietățile antimicrobiene ale chefirului, ei nu erau siguri cum acesta inhibă dezvoltarea bacteriilor care cauzează bolile.

Molecula care inhibă comunicarea dintre bacterii

Medical News Today informează că oamenii de știință de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Beer Șeva, Israel, au descoperit un tip de drojdie din chefir care secretă o moleculă care oprește comunicarea dintre bacterii. Bacteriile afectate de această moleculă sunt: bacteria care provoacă pneumonie ( Pseudomonas aeruginosa), cea care provoacă infecția alimentară ( Salmonella enterica), cea care poate declanșa septicemie (Staphylococcus aureus) și cea care poate provoca holera (V. cholerae).

Autorul principal al studiului, profesorul Raz Jelinek, a precizat că prima demonstrație care arată prezența bacteriilor patogene la om poate fi atenuată de substanțele găsite în produsele lactate, cum ar fi iaurtul sau chefirul.

„Aceste rezultate sunt de luat în calcul deoarece este prima demonstrație care arată că prezența bacteriilor patogene la om poate fi atenuată de substanțele găsite în produsele lactate, cum ar fi iaurtul sau chefirul”, a declarat autorul principal al lucrării, prof. Raz Jelinek.

Bacteriile continuă să fie rezistente la antibiotice

Chiar dacă medicina a evoluat, un raport publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară arată că o bună cantitate de bacterii Salmonella și Campylobacter, cea care produce bolile diareice, este încă rezistentă la antibioticele administrate în mod obișnui la oameni și animale.

Sursă foto: Dreamstime