Zahărul poate modifica structura creierului în doar 12 zile, provocând dependență similar drogurilor, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii danezi. Mai precis, zahărul duce la modificarea structurii circuitului din creier asociat cu procesarea recompenselor, informează medicalnewstoday.com.

În momentul în care o persoană învață ceva nou sau experimentează ceva plăcut, în creier este activat sistemul de recompensare. Cu ajutorul substanțelor naturale din creier, anumite zone comunică între ele pentru a ajuta persoana respectivă să învețe și să repete comportamente care îmbunătățesc cunoașterea și starea de bine. Bazat în principal pe neurotransmițătorul dopamină, acest sistem explică unele experiențe profund umane, precum plăcerea sexuală, cea a petrecerii timpului cu prieteni și momentele în care oamenii se îndrăgostesc.
Unele substanțe, precum drogurile, „deturnează” sistemul, activându-l pe cale artificială și generând dependența. Cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia „dependență alimentară” în 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite produse alimentare, precum lapte, ouă, cartofi. De atunci, au fost efectuate mai multe studii care au explorat conceptul, iar rezultatele au fost amestecate, unii specialiști fiind de părere că expresia este exagerată.
Noul studiu a fost efectuat de Michael Winterdahl, profesor la Departamentul de medicină clinică de la Universitatea Aarhus din Denmark, și colegii săi, care au analizat efectele consumului de zahăr asupra creierului porcilor, iar rezultatele au fost publicate în „Scientific Reports”, potrivit Mediafax. Studii anterioare similare au fost făcute pe șoareci, dar, de data aceasta, au fost aleși porcii, pentru că au creiere mai complexe decât rozătoarele, suficient de mari pentru a putea detecta structuri complicate cu ajutorul scannerelor folosite pentru oameni.

Cercetătorii au ales șapte porci de Göttingen, care au primit doze variabile de soluție de glucoză și cărora li s-au scanat creierele pentru a se vedea modul în care este activat sistemul de recompensare. După 12 zile, cercetătorii au remarcat modificări majore în sistemele de procesare de dopamină și opioide. Mai mult, sistemul de procesare a opioidelor, aflat în acea regiune din creier asociată plăcerii și stării de bine, a fost activat încă de la administrarea primelor doze dulci.

Autorul studiului spune că descoperirile i-au contrazis așteptările inițiale. Acesta a explicat că, deși se știa că zahărul are anumite efecte fiziologice și că nu este sănătos, nu se aștepta ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

10 metode simple de a reduce consumul de zahăr

Nutriționistul american Jonny Bowden a realizat o listă cu 10 metode sănătoase de a reduce consumul de zahăr, o măsură cu implicații directe extrem de benefice asupra sănătății.

1. Nu adăugați zahăr la alte alimente

Aceasta este cea mai simplă și cea mai sigură metodă de a reduce consumul de zahăr din alimentație. Cel mai des întâlnite „provocări” sunt: ceaiul, cafeaua sau limonadele, dar și cerealele cu lapte servite la micul dejun.

2. Nu va lăsăți păcăliți de reclamă „zahăr sănătos”

Fie că este vorba de zahăr brun, rafinat sau de altă natură, zahărul este tot zahăr ca efect, indiferent de tehnicile de marketing folosite de anumite companii.

3. Faceți un efort și renunțați la carbohidrații procesați

Majoritatea carbohidraților procesați – pâine, chifle, paste sau snacks-uri – conțin făină și alte ingrediente ce sunt în corp în zahăr, care apoi se transformă în trigliceride, adică grăsimi în sânge.

4. Atenție la gustările recomandate drept „fără grăsimi”

Unul dintre cele mai renumite mituri este acela conform căruia, dacă un aliment nu are grăsimi, atunci nu îngrașă. Fals! „Fără grăsimi” nu înseamnă „fără calorii” și, din păcate, majoritatea snacksurilor sunt surse sigure de zahăr.

Potrivit specialiștilor, pe măsură ce organismul își determină singur nevoile de zahăr, acesta din urmă este fabricat direct din rezervele de grăsime și asta pentru că, pur și simplu grăsimile sunt transformate în glucoză.

5. Cumpărați și comparați culorile

Cu cât coșul de cumpărături cu legume și fructe e mai colorat, cu atât mai bine – susțin experții în nutriție și afecțiuni metabolice. Explicația constă în faptul că anumite fructe, de pildă, au un indice glicemic redus.

6. Studiați cu atenție etichetele produselor

Această metodă este recomandată de nutriționista Anne Louise Gittleman, care are și un slogan: „pentru a reduce zahărul, căutaţi-l mai întâi!”. Ar fi bine să începeți cu etichetele produselor pe care le cumpărați.

7. Feriți-vă de pericolul îndulcitorilor sintetici

Din păcate, acești îndulcitori sporesc nevoia de dulciuri și carbohidrati. De asemenea, epuizează rezervele de crom din organism, un nutrient extrem de important pentru metabolizarea glucozei.

8. Calculați, calculați și iar calculați!

Revenim la o metodă recomandată anterior, cu precizarea suplimentară că este necesar un calcul al „zahărului total”, iar apoi se împarte la patru gramajul indicat pe produs. Deși pare dificil, un astfel de calcul va poate indica în mod precis cantitatea de zahăr pe care o veți ingera.

9. Limitați consumul de fructe

Atenție! Limitare nu înseamnă eliminare. Zahărul este prezent în mod natural în fructe, care conțin, de asemenea, fibre și nutrienți pentru buna funcționarea a organismului. Dacă urmați o dietă, se recomandă un aport zilnic de maximum două fructe cu indice glicemic scăzut (cum ar fi măr sau grepfruit).

10. Eliminați consumul de suc de fructe

În strânsă legătură cu recomandarea anterioară, această metodă de a reduce consumul de glucide „rele” este mult mai eficientă, pentru că efectul său negativ se reflectă atât în excesul ponderal, dar mai ales în apariția oboselii, a diabetului, gastritelor, ulcerelor, cariilor dentare și a maladiilor coronariene.