Desi mai avizati in legatura cu riscurile unei alimentatii nesanatoase, contemporanii nostri sunt mai expusi unor erori in alimentatie, pe care predecesorii nu le faceau, ne atrage atentia dna dr. Rodica Dimitriu, medic primar medicina generala, medic de familie la Policlinica Diham.
Printre erori, se numara prostul obicei de a sari micul dejun, care ar trebui sa fie consistent, pentru a furniza energia necesara inceperii activitatii unei noi zile; de asemenea, mesele la intervale mari de timp sau chiar sarite si inlocuite cu o cina copioasa duc, pe de o parte, la o lipsa de randament in cursul zilei, pe de alta parte, la tulburari metabolice, dezechilibrarea pancreasului si expun la ingrasare. Daca la aceste avataruri se adauga si bauturi stimulente – cafea, bauturi alcoolice sau carbogazoase, in afara de cresterea peste normal a aciditatii gastrice, cu tendinta la gastrite sau ulcere, pot aparea si neurastenii, hipertensiune arteriala sau aritmii cardiace”.
Este de retinut ca toate bauturile stimulente sau racoritoare au un continut crescut de zahar, deci favorizeaza ingrasarea, dar mai contin si o serie de substante chimice daunatoare sanatatii, chiar daca au fost avizate de catre specialisti pentru consumul alimentar; printre acestea se numara: coloranti, conservanti, arome sintetice, stabilizatori, substante acidifiante etc., ca sa nu mai pomenim de faptul ca, prin insusi procesul de prelucrare, sucurile respective isi pierd mare
parte din vitamine, in special vitamina C, care este termolabila si se distruge la o temperatura mai mare de 50 grade C.
„Cele mai multe preparate fast-food – acest apanaj al alimentatiei moderne – contin grasimi prelucrate termic, care se transforma in acroleina, cu rol cancerigen, sau contin uleiuri vegetale solidificate, sub forma de creme, sosuri, maioneze, frisca artificiala etc., toate cu risc de boli cardiovasculare considerabil”, ne spune dna dr. Dimitriu.
Daca este mai practic sa folosim recipienti, pahare si vesela de plastic pentru alimentele si bauturile noastre, nu este insa mai sanatos, pentru ca acestea sunt expuse unor concentratii mai mari de substante nocive, inglobate in masele plastice.
In concluzie, pentru a ne intretine sanatatea, trebuie sa acordam importanta cuvenita atat ritmului, cat si continutului meselor noastre, in ciuda presiunilor la care suntem supusi la acest sfarsit de secol si mileniu.

Oua
a) Ouale sunt pline de colesterol – o adevarata otrava – trebuie evitate
b) Colesterolul din alimente nu mareste neaparat colesterolul din sange
c) Daca nu aveti probleme cu colesterolul, ouale sunt permise, in caz contrar, consumati-le cu moderatie
d) **

Cafea sau ceai?
a) Cafeaua creste tensiunea, provoaca boli cardiace. Ceaiul e mai putin daunator
b) Cafeaua este mai putin periculoasa decat se credea, totusi nu aduce vreun beneficiu. Ceaiul negru si cel verde au continut ridicat de substante care protejeaza inima
c) Beti un ceai…
d) ceai ***
cafea *

Vita sau pasare?
a) Carnea rosie contine mai mult colesterol decat cea de pui
b) Puiul e mai bun, dar fara grasime
c) Consumati mai ales pui (nu prajit)
d) Pui **
Vita *

Vinul rosu
a) Alcoolul, fara exceptie, e nociv
b) Vinul din struguri contribuie la reducerea colesterolului
c) Un pahar de vin la masa principala
d) **

Sarea
a) Creste tensiunea arteriala; alegeti mancaruri cu continut scazut de sodiu si evitati solnita
b) Sarea e periculoasa doar pentru cei cu tensiune
c) Un consum redus de sare poate fi benefic, dar nu exagerati
d) **

Marie-Jeanne Nitescu