Declarațiile lui Alexandru Rafila au fost făcute în cadrul dezbaterii online organizată de PSD şi PES activists România privind viitorul Europei.

„Politicile de sănătate din România, de mai mult timp, inclusiv cele care au fost promovate la un moment dat şi de PSD, s-au concentrat pe ideea îmbunătăţirii accesului în spitale. Spitalele nu sunt principalele zone în care oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate. Serviciile de sănătate trebuie să putem să le aducem aproape de oameni. Oamenii au nevoie de serviciile de sănătate 24 de ore din 24, şapte zile din săptămână şi, din păcate, în acest moment, singurul loc unde ar putea să se ducă sunt spitalele, camerele de primiri urgenţă, camerele de gardă ale spitalelor, care de obicei sunt foarte departe de cetăţeni, mai ales din zonele rurale, din oraşele mici fără astfel de unităţi spitaliceşti.

Atunci, ceea ce am propus noi, şi un model care se regăseşte în multe ţări, să dezvoltăm o reţea naţională de centre medicale comunitare, care să ofere nu numai servicii de medicină de familie, de exemplu, dar să poată să ofere şi alte tipuri de servicii, poate să fie un centru care să furnizeze persoane care să dea îngrijiri medicale la domiciliu”, a declarat Rafila în data de 4 noiembrie.

În România există aproximativ 1,6 milioane de persoane vârstnice singure

De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că în țara noastră există aproximativ 1,6 milioane de persoane vârstnice singure, trăiesc în mediul rural şi care au nevoie şi de servicii medicale, cu o componentă socială foarte puternică.

„Astfel de centre comunitare pe care noi ne gândim să le dezvoltăm ar putea să răspundă nevoilor lor. Nu este nevoie doar de construcţia fizică a centrelor, pentru că vedeţi şi acum ce se întâmplă cu pandemia, ci avem nevoie de personalul care să poată să deservească astfel de centre. Acolo trebuie îmbinată dezvoltarea acestor centre comunitare medicale cu o dezvoltare a resursei umane şi de încurajare a medicilor de familie, a asistenţilor medicali a asistenţilor comunitari să lucreze în astfel de centre”, a adăugat el.

Conform celor spuse de către candidatul PSD la alegerile parlamentare, aceste centre ar fi utile şi pentru acordarea îngrijirilor medicale femeilor gravide şi copiilor.

„Încă o chestiune sensibilă, având în vedere prăbuşirea demografică din foarte multe ţări UE, este încurajarea natalităţii şi asistenţei medicale acordate femeii gravide, mamei şi copiilor şi astfel de centre comunitare pot să ajute foarte mult. Mai ales că există o mulţime de persoane care au calificarea de moaşe şi, până în momentul de faţă, nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă suficient de atrăgător şi din această cauză au migrat în mai multe ţări şi astfel am putea să beneficiem de prezenţa lor în România.

Acesta este primul nivel care ar putea să acorde asistenţă medicală cu această reţea de 800 de centre unui număr de 6 până la 8 milioane de locuitori mai ales din mediul rural şi oraşe mici, la acestea se va adăuga asistenţa medicală din oraşele mari în care medicii de familie trebuie încurajaţi şi sprijiniţi să-şi dezvolte activitatea”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a menţionat că acest proiect privind centrele comunitare, dar şi cel privind ambulatoriile de specialitate ar putea beneficia de o finanţare europeană.

„E un proiect care ar putea să beneficieze de o finanţare europeană, alături de o reţea mai mică, dar mai specializată, de servicii medicale ambulatorii de specialitate, care ar trebui să se găsească, în principiu, în oraşele mici, nu în oraşele mari, alături de ambulatoriile existente în oraşele mari din localităţile din România. Avem circa 200 de oraşe mici, la care se adaugă peste 100 de municipii, oraşele mici ar trebui să aibă un astfel de ambulatoriu de specialitate, ţinând cont de populaţia deservită”, a declarat Rafila.

În opinia lui, accesul pacienţilor la serviciile de specialitate ar putea fi facilitat de centrele unice de programare a pacienţilor.

„Adică, fiecare ambulatoriu de specialitate şi zona deservită să beneficieze de un centru de programare online sau telefonică, prin care accesul la servicii să fie facil, iar oamenii să se ducă fără niciun fel de birocraţie. Sigur, spitalele rămân o prioritate, sunt importante serviciile medicale spitaliceşti de calitate, dar nu putem să neglijăm nevoia de servicii medicale aproape de cetăţenii care au nevoie de aşa ceva, mai ales în zonele rurale”, a conchis Rafila.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin