Alexandru Rafila a declarat că este posibil ca un vaccin anti-COVID să fie disponibil la jumătatea anului 2021. Mai mult decât atât, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a specificat condițiile în care trebuie depozitat acest vaccin.

Potrivit spuselor sale, vaccinul împotriva coronavirusului trebuie depozitat în condiții speciale, putând fi ținut la frigider doar câteva zile. În caz contrar, vaccinul își pierde calitățile și este făcut degeaba.

”Un astfel de vaccin se poate ţine câteva zile la frigider dar nu mai mult, îşi pierde calităţile şi îl faci degeaba. Eu aş discuta foarte serios pregătirea logistică pentru primirea unui eventual vaccine.

Altfel, UE poate vrea să ne dea vaccin, dar noi nu suntem pregătiţi să stocăm şi să distribuim, ceea ce ar produce frustrare, să ai un remediu şi să nu îl poţi da. E una din priorităţile care ar trebui să fie la Guvern, o astfel de organizare cred că va depăşi capacităţile ministerului Sănătăţii.

Un congelator de -80 de grade – avem noi în laborator – un congelator de 400 de litri, costă cel mai puţin 12.000 de euro. Şi într-un astfel de congelator nu intră foarte multe doze de vaccine, intră câteva.”, a declarat Alexandru Rafila.

Prima reacție după ce s-au înregistrat 1.700 de cazuri

Președintele Societății Române de Microbiologie a susținut o conferință de presă imediat după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou record de cazuri noi de coronavirus în România.

Alexandru Rafila a declarat atunci că, în ciuda noului record, nu trebuie să ne panicăm. În plus, reprezentantul României la OMS a mai declarat că începutul acestui an școlar va duce la creșterea cazurilor de coronavirus.

Coronavirus 19 septembrie

Conform cifrelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1333 de noi cazuri de coronavirus pe teritoriul României. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 19 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 111.550 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 89.119 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 665 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.402 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 18.09.2020 (10:00) – 19.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 42 de decese (21 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Sursă foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepelita