Sofia Zago a murit la Brescia duminică seară, după ce a fost dusă de urgență la spital, în urma unei febre foarte mare sâmbătă.

Italia este lipsită de țânțarul Anopheles care poartă malaria cerebrală, cea mai periculoasă formă a bolii de sânge. În urma caniculei din luna august, unii se tem că ar fi ajuns însă în țară.

Sofia a fost în vacanță cu părinții săi la Bibione, o stațiune din Marea Adriatică de lângă Veneția.

Malaria fetiței a fost diagnosticată sâmbătă la Trento, care se află în regiunea Trentino, la poalele Alpilor.

"Este pentru prima dată în cariera mea de 30 de ani când am văzut un caz de malarie originar din Trentino", a declarat Dr. Claudio Paternoster, specialist în bolile infecțioase la Spitalul Santa Chiara din Trento.

Începând cu anii 1950, Italia nu a avut  probleme cu malaria deoarece mlaștinile infestate cu țânțari au fost drenate.

Există speculații conform cărora Sofia ar fi putut lua malaria de la unul din cei doi copii tratați de aceasta boală la spitalul Trento după 15 august. Ei s-au imbolnăvit în Africa, însă, în urma tratamentului, s-au însănătoșit.

Sofia a fost tratată la Trento pentru diabet zaharat.

Un oficial al sănătății din Trentino, Paolo Bordon, a declarat că Sofia nu se afla în aceeași sală cu ceilalți doi copii. Sofia nu a avut o transfuzie de sânge, a adăugat el, subliniind că tratamentele pentru malarie și diabet erau complet diferite.

Parazitul Plasmodium Falciparum, purtat de țânțarul Anopheles, poate omorî un om în 24 de ore.

Aproximativ 438.000 de persoane au murit de malarie în 2015 în cele 95 de țări tropicale unde este endemică, informează ziarul Corriere della Sera din Italia.