Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a convocat la Braşov, astăzi şi mâine, ca urmare a apariţiei pestei micilor rumegătoare în Bulgaria şi a potenţialului risc la care este expusă ţara noastră, o întâlnire de lucru a experţilor pe această temă.

“Ca urmare a apariției Pestei Micilor Rumegătoare în Bulgaria și al potențialului risc la care este expusă țara noastră, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a convocat o întâlnire de lucru a experților pentru Pesta Micilor Rumegătoare (PMR)”, menționează ANSVSA într-un comunicat.

Scopul aceste întâlniri, care se va desfășura în perioada 29-30 august la Brașov, este acela de a elabora un plan de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului în țara noastră, dar și de a elabora un Manual Operațional pentru intervenția în focarele de PMR.

La întâlnire vor participa reprezentanți ai ANSVSA de la nivel central și teritorial, ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală și ai mediului academic.

Pesta Rumegătoarelor mici (PRA) nu are absolut nicio legătură cu Pesta Porcină Africană (PPA), boala ce face ravagii în clipa de față în exploatațiile de porci din România. Boala nu reprezintă același pericol major și nici nu are o arie de transmitere atât de răspândită. Cu toate acestea, oierii își pot lua o serie de măsuri în privința exploatațiilor pe care le dețin în lipsa unor reacții ale autorităților. Semnele bolii sunt febră, tulburări, anorexie, apatie, horipilatie (zburlirea părului). Febra este prezentă 2-3 zile, perioadă în care apare un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulcerații ale mucoasei bucale și congestie gingivală. În această formă, boala evoluează 5-6 zile, iar animalele mor în hipotermie.