Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a publicat în Monitorul Oficial noul model al regulamentului de condominiu, document care trebuie să existe obligatoriu în toate blocurile din România şi care trebuie respectat cu sfiinţenie, altfel repercusiunile sunt mari.

Toate asociațiile de proprietari sunt obligate ca, până în luna septembrie a acestui an, să adopte acest regulament de bloc, după cum stabilește noua legislație în vigoare. Modelul acestui document permite asociațiilor de proprietari să prelungească intervalele în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată.

DOCUMENT INCENDIAR! Maior, plângere penală împotriva lui Kovesi! Alţi procurori din DNA sunt vizaţi – VIDEO 

Până acum, în România, intervalele orare în care trebuie păstrată liniștea în bloc sunt stabilite de Legea nr. 61/1991. Astfel, perioadele de liniște prevăzute de legislație sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Mai exact, în actul normativ se precizează faptul că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare” poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Așadar, acum, după apariția modelului de regulament de bloc, locatarii blocurilor pot stabili, în afară de intervalele orare impuse de lege (22:00-8:00 și 13:00-14:00), și alte ore în care trebuie păstrată liniștea în clădire, iar locatarii nu trebuie deranjați.

După cum prevede legislația în vigoare, regulamentul de bloc trebuie respectat de toate persoanele care intră într-un bloc, nu doar de de proprietari sau chiriaşi, și dă posibilitatea asociațiilor de proprietari, mai nou, să stabilească, pe lângă cele prevăzute de legislația în vigoare, și alte ore în care locatarii nu pot fi deranjați.

Alegeri Europarlamentare 2019. UE, anunţ privind PSD şi ALDE. Ce se întâmplă în mai 

Noul regulament spune că asociația de proprietari “poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/ locatarilor din condominiu”.

Cu toate astea, trebuie precizat că decizia suplimentării numărului de ore de liniște dintr-un bloc poată fi luată doar în cadrul adunărilor generale ale proprietarilor.