România este la un pas de dezastru. Pandemia de coronavirus lovește dur țara noastră, iar așteptările sunt sumbre. Medicii s-au decis să declanșeze alerta. Nimeni nu mai scapă. Vom avea și 10.000 de cazuri noi pe zi.

Vom avea peste 10.000 de cazuri pe zi

Doctorul Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca a transmis un semnal de alarmă. După ce Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că rata de infectare cu coronavirus în București a depășit 3 la mia de locuitori, asta însemnând, printre altele, că toate școlile ar trebui să intre în scenariul roșu de predare Grupul de Comunicare Strategică, însă, a anunțat o rată de infectare de 2,69 la mie. Prefectul Bucureștiului a transmis ulterior că INSP a publicat rata de peste 3 dintr-o eroare.

„Eu cred că acest 3 la mie s-a depășit demult. Era doar o problemă de confirmare și trebuia doar să avem ceva mai multe date și mai multe teste ca să ne dăm seama de acest lucru. Dar nu trebuie să privim aceste cifre dezumanizate. În spatele acestor cifre sunt oameni care se îmbolnăvesc, care au nevoie de spitalizare, care ajung în Terapie Intensivă și sunt oameni care mor.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultima săptămână în București, sunt 9.500 de pacienți care s-au îmbolnăvit. Acești pacienți trebuiau să fie evaluați de către medici. O parte au fost internați, iar unii vor dezvolta în zilele următoare simptome și semne severe de boală, care îi vor duce la Terapie Intensivă”, a declarat Radu Țincu, conform B1 TV.

„Cred că așa trebuie să privind lucrurile în momentul în care ne uităm la aceste cifre și să înțelegem că va trebui să luăm deciziile cele mai bune, chiar dacă ele sunt nepopulare și sunt într-un an electoral, în care mai avem o rundă de alegeri, în luna decembrie.

Dar aceste decizii trebuie luate în timp util, că dacă vor fi luate tardiv, cel mai probabil vor produce efecte foarte greoaie și de foarte multe ori, cum s-a întâmplat în toată Europa în această pandemie, atunci când au întârziat aceste decizii, sistemele de sănătate au fost îngenunchiate, iar oamenii au murit fără a mai putea fi tratați”, a completat el.

Ce e mai rău, abia acum vine. E posibil să ajungem curând la 10.000 de cazuri pe zi.  „Nu suntem departe transmiterea e foarte accelerată. Cred că cel mai rațional lucru de făcut, ca să nu se ajungă la măsuri de carantină impuse de autorități, e ca fiecare dintre noi să încerce să-și limiteze pe cât posibil deplasările inutile, contactele inutile, zonele aglomerate. Astfel cred că vom putea evita o carantinare impusă de autorități”, a mai precizat medicul.