Noul lockdown din Franța va intra în vigoare vineri pentru cel puţin o lună, cu scopul de a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, ce va fi „fără îndoială mai ucigaş decât primul”.

„Am anticipat al doilea val”, a declarat joi dimineaţă în faţa deputaţilor francezi prim-ministrul Jean Castex, care prevede un vârf al spitalizărilor în noiembrie, „care va fi mai mare decât cel din aprilie”.

De asemenea, Emmanuel Macron a spus în discursul său că „virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste estimări nu au anticipat-o. Ca toţi vecinii noştri, suntem depăşiţi de creşterea bruscă a răspândirii virusului”.

„Suntem cu toţii în aceeaşi situaţie: depăşiţi de un al doilea val despre care ştim că va fi mai greu, mai letal decât primul”, a adăugat el.

Riscăm să înregistrăm „cel puţin 400.000 de decese suplimentare” în următoarele câteva luni dacă nu se face nimic împotriva epidemiei de COVID-19, în ideea de a obţine o imunitate colectivă, a mai afirmat Emmanuel Macron.

Până la 1 decembrie, francezii vor putea să iasă din locuinţele lor pentru a merge la serviciu dacă nu pot lucra de acasă, să meargă la programări medicale, la cumpărături, să se plimbe în spaţii deschise sau să ajute o rudă aflată în dificultate. Vor fi permise doar deplasări de maxim o oră pe o rază de 1 km în jurul domiciliului. Va fi necesar un document justificativ pentru deplasări. Vor fi trei documente tip – individual, profesional şi şcolar. Nu vor fi permise deplasările dintr-o regiune în alta, excepţie fiind întoarcerile din vacanţa ocazionată de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (Toussaint).

Germania intră la fel în lockdown

Germania intenţionează să desfăşoare mii membri ai poliţiei federale în toată ţara pentru a impune respectarea noilor restricţii legate de coronavirus începând de luni, inclusiv închiderea restaurantelor şi a barurilor, a anunţat joi ministrul de interne Horst Seehofer, citat de Reuters.

Acest lucru după ce cancelarul Angela Merkel şi liderii landurilor germane au căzut de acord miercuri asupra unui „lockdown” de urgenţă timp de o lună ce include închiderea restaurantelor, a sălilor de sport şi a teatrelor pentru a inversa creşterea cazurilor de coronavirus care riscă să copleşească spitalele.

„Suntem într-o situaţie dramatică, la acest început de sezon rece. Ne afectează pe toţi, fără excepţie. Va fi o iarnă grea. Pandemia asta e un test deopotrivă medical, economic, social, politic şi psihologic. Îl vom trece doar dacă dăm dovadă de unitate şi deschidere. Dar, să fie limpede, doamnelor şi domnilor, minciunile şi dezinformările, conspiraţiile şi ura aduc un prejudiciu grav nu doar dezbaterii ci şi lupte cu virusul”, a transmis cancelarul german.

Spania încearcă din răsputeri să evite un nou lockdown

Deputaţii spanioli au aprobat joi prin vot solicitarea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară timp de şase luni pe întreg teritoriul Spaniei pentru a frâna transmiterea galopantă a noului coronavirus. Starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare până pe 9 mai 2021. Măsura a permis instituirea interdicţiei de circulaţie aproape în întreaga ţară şi a unor interdicţii de intrare şi ieşire din regiunile spaniole.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este valabilă în principiu între orele 23:00 şi 06:00, dar regiunile pot să o avanseze ori să o devanseze cu o oră şi nu se aplică în Insulele Canare, zonă mai puţin afectată de epidemie.

În pofida criticilor exprimate de mai multe partide asupra duratei stării de urgenţă, guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a obţinut în legislativ o majoritate de 194 din 350 de voturi. Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular (PP), s-a abţinut. Premierul Sanchez a asigurat că încearcă să evite un lockdown generalizat, cum a fost în primăvară.

Al doilea oraș ca mărime din Grecia intră în lockdown

De asemenea, guvernul grec a decis joi instituirea unei serii de restricţii antiepidemice la Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei, unde vor fi interzise intrările şi ieşirile din localitate ca urmare a intrării oraşului în zona ”roşie” după creşterea numărului cazurilor de COVID-19.

”La fel ca în primul val, când am acţionat din timp, trebuie să acţionăm mai aspru şi mai devreme ca alte state europene pentru a evita ce este mai rău (…) şi pentru a ajuta sistemul sanitar”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

Cei 1,1 milioane de locuitori ai zonei metropolitane Salonic vor trebui să poarte mască inclusiv în spaţiile publice deschise şi să rămână în case între orele 00:30 şi 05:00.

Toate reuniunile în spaţiile publice şi private sunt interzise, iar locurile de joacă, terenurile de sport, siturile arheologice, muzeele şi teatrele vor fi închise. Restaurantele vor avea dreptul să facă doar livrări.

Aceste măsuri sunt aplicate în baza unui plan antiepidemic elaborat cu o lună în urmă de guvernul de la Atena, care prevede că zonele cu un număr semnificativ de infecţii intră în lockdown, iar în cele cu o situaţie epidemiologică mai favorabilă se aplică restricţii mai uşoare.

Regiunea capitalei Atena, Attica, este în continuare în zona ”portocalie”, care implică măsuri de vigilenţă sporite.