În acest sens, 750 000 de cetățeni ai Uniunii Europene au depus cereri pentru obținerea statutului de „rezident permanent” în Marea Britanie. Aceste cereri au fost depuse pentru ca respectivele persoane să poată trăi în continuare în UK și după Brexit.

În Marea Britanie locuiesc cam 3,8 milioane de cetățeni europeni, din acest număr o mare parte fiind acoperit și de comunitatea de români de acolo. Polonezii sunt cei mai numeroși în Anglia, urmați de români care sunt în jur de 90 000.

Toți cei care sunt plecați la muncă în Marea Britanie trebuie să trimită în mod obligatoriu această cerere dacă vor să-și continue slujba acolo. Brexit ar trebui să se producă cel târziu pe 31 octombrie. Cererile pentru rezidență permanentă pot fi depuse până la cel puțin 31 decembrie 2020, indiferent dacă Marea Britanie va mai părăsi sau nu UE.

„Cetăţenii UE sunt prietenii noştri, vecinii şi colegii noştri (…). Oricare ar fi rezultatul Brexitului, dorim ca ei să rămână”, a declarat ministrul de interne, Sajid Javid, într-un comunicat.

„Dacă ministrul Javid consideră drept ‘extrem de încurajatoare’ primele rezultate ale planului pus în aplicare pentru cetăţenii europeni, Comisia pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor şi-a exprimat în schimb ‘preocuparea’ faţă de riscul de a-i vedea pe unii dintre aceştia ‘excluşi'”, transmite AFP.