Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii „neadevărate”, pe „o supraestimare” a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Acesta a mai precizat că prin rectificarea bugetară se va arăta „ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat”.

„Am văzut în spaţiul public o dezinformare care vine din partea PSD. Această rectificare bugetară era necesară având în vedere execuţia bugetului până în acest moment şi faptul că bugetul a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor. Această rectificare bugetară arată că veniturile trebuie diminuate cu peste 18 miliarde de lei, dintre care aproape 10 miliarde din venituri fiscale şi aproape 8 miliarde de lei din venituri din fonduri europene. A doua observaţie – rectificarea era necesară pentru că, dacă nu făceam această rectificare, banii pentru pensii, pentru indemnizaţii, pentru concedii medicale şi alte cheltuieli sociale nu erau cuprinşi pentru ultimele două luni în această rectificare. Cine spune că nu trebuia să facem aceste plăţi minte şi ar fi trebuit, în primul rând, să le cer celor de la PSD să ne spună unde sunt cei 18 miliarde de lei, dacă trebuia să le cerem să aducă ei banii de acasă sau trebuie să îndreptăm ce au făcut ei”, a afirmat Cîţu, la finalul unei şedinţe a conducerii PNL, potrivit unui comunicat remis pe adresa redacției.

Ministrul Finanţelor a explicat că rectificarea bugetară are rolul „de a îndrepta şi de a repara toate prostiile făcute în ultimii trei ani de zile de PSD la guvernare”.

„Este cinic să vezi acest partid care vine şi ne spune şi comentează această rectificarea bugetară, dar nu a plătit concediile medicale de trei luni de zile. A întârziat aproape patru luni de zile. A întârziat plata pentru TVA. Nu au inclus în buget banii pentru pensii, pentru indemnizaţii pentru copii, pentru susţinătorii persoanelor cu handicap şi aşa mai departe. Toate aceste lucruri sunt detaliate în rectificarea bugetară şi ei ar trebui să explice cum au construit acest buget fără să includă aceşti bani în rectificare”, a subliniat el.

Florin Cîţu a susţinut că prin această rectificare bugetară „se pune punct unei practici mizerabile prin care banii care trebuiau să ajungă către cheltuieli sociale erau folosiţi pentru baroni locali”.

„În acelaşi timp, punem punct unei practici prin care la sfârşit de an deficitul era artificial redus prin amânarea unor plăţi pentru anul următor. Anul trecut, Comisia Europeană a scris negru pe alb că această practică este ilegală şi nu trebuie să continue, iar noi nu facem această practică, respectăm legea şi prin această rectificare vom arăta ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat”, a spus ministrul de Finanţe.

El a arătat că rectificarea bugetară asigură fondurile necesare pentru investiţii, plata pensiilor, salariilor şi a indemnizaţiilor, concedii medicale, medicamente.

„Costurile se văd într-un deficit mai mare, care ajunge peste 3% pentru 11 luni şi 4,3% la finalul anului”, a precizat ministrul Finanţelor Publice.

Cîţu a subliniat că niciun minister nu are „bani tăiaţi” la rectificarea bugetară.