Președintele american Donald Trump este pregătit să declare în cursul zilei de vineri starea de urgență, ca răspuns la pandemia de coronavirus. Prin această măsură, se deschide calea pentru ajutoare suplimentare acordate de la nivel federal către statele și municipalitățile din SUA.

Guvernatorii și primarii de pe întreg teritoriul SUA au pus presiune pe Donald Trump să acționeze în acest sens, pentru a limita răspândirea coronavirusului, alături de alte măsuri precum închiderea școlilor și anularea evenimentelor publice. Donald Trump a precizat că va ține o conferință de presă pe această temă.

Declararea stării de urgență ar reprezenta o schimbare de atitudine din partea lui Donald Trump, care a comparat în nenumărate rânduri COVID – 19 cu gripa sezonieră și a insistat că administrația americană poate ține răspândirea virusului sub control, informează bloomberg.com.

Bill Clinton și West Nile

Anunțul a adus o creștere de 2% pe Bursa de la New York, la finalul unei săptămâni în care evoluția pieței de capital a înregistrat recorduri negative istorice.

Trebuie precizat că senatorii Partidului Democrat au susținut urgența unei asemenea măsuri din partea lui Donald Trump, care ar conduce la alocarea uriașei sume de 42 miliarde dolari americani din Fondul de dezastre către statele afectate de coronavirus.

Starea de urgență permite unui stat american să solicite acoperirea cheltuielilor pe care le face cu lucrătorii în caz de urgență, testele și proviziile medicale, vaccinuri și alte facilități de natură medicală în proporție de până 75% din fonduri federale.

Din 1960 și până în prezent au existat doar câteva situații în care a fost declarată starea de urgență, pe motiv de sănătate publică. Ultima ocazie a fost în anul 2000, când Bill Clinton a declarat starea de urgență în New York și New Jersey ca răspuns la amenințarea virusului West Nile.