Cercetătorii de la Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au descoperit că un virus rar se transmite acum de la om la om în Bolivia. Acesta aparține unei familii de viruși care pot provoca febră hemoragică, precum Ebola, transmite The Guardian.

Oamenii de știință au spus că în 2019, doi pacienți au transmis virusul către trei lucrători din domeniul sănătății din capitala de facto a Boliviei, La Paz. Unul dintre pacienți și doi lucrători medicali au murit ulterior. Doar un singur focar mic de virus a fost documentat anterior, în regiunea Chapare, la 370 de mile est de La Paz, în 2004.

„Cercetarea noastră a confirmat faptul că un tânăr rezident medical, un medic de ambulanță și un gastroenterolog au contractat virusul după ce s-au întâlnit cu pacienți infectați”, a declarat Caitlin Cossaboom, un epidemiolog de la divizia CDC care se ocupă cu agenți patogeni și patologie cu consecințe ridicate. Doi dintre lucrătorii din domeniul sănătății au murit mai târziu. „Acum credem că virusul se poate transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”.

Virusul ar fi circulat nedetectat câțiva ani buni

Se crede că virusul este purtat de șobolani, care la rândul lor ar fi putut să-l transmită oamenilor. În general, virușii răspândiți prin fluidele corporale sunt mai ușor de controlat decât virusurile respiratorii, cum ar fi Covid-19.

Cossaboom a spus că pacienții au suferit de febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări ale gingiilor, erupții cutanate și durere în spatele ochilor. Deoarece nu există medicamente specifice pentru boală, pacienții primesc doar îngrijire de susținere, cum ar fi lichidele intravenoase.

Cercetătorii au mai spus că este posibil ca virusul să fi circulat de câțiva ani buni, fără să fie detectat, deoarece ar putut fi ușor diagnosticat greșit ca dengue, un virus cu simptome similare. Oamenii de știință au spus că trebuie să continue studierea acestui virus pentru a înțelege capacitatea acestuia de a provoca noi focare.

Constatările au fost prezentate luni la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală (ASTMH). Aceste descoperiri sunt privite ca fiind foarte importante, deoarece transmiterea de la om la om ar putea indica potențialul unor focare viitoare.