Un război riscă să izbucnească în Europa. Pacea este amenințată: Sunt două armate formidabile

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Moscova, Michael McFaul, a venit cu un avertisment dur pentru Europa și le-a transmis liderilor mondiali să fie atenți la ceea ce se întâmplă acum la granița dintre Rusia și Ucraina. El a precizat că președintele rus, Vladimir Putin, poate oricând declanșa un nou război în Europa.

Michael McFaul a fost ambasador în Moscova timp de 2 ani și spune că tensiunile acumulate între cele două facțiuni riscă să culmineze printr-un nou război în Europa, un război care va fi dus între ”două armate formidabile”.

Potrivit fostului ambasador, Kremlinul ar putea lansa brusc un atac asupra părții de est a Ucrainei, cu scopul de a elibera vorbitorii de limbă rusă din acea zonă. Evident, Ucraina va răspunde la un astfel de atac pentru a respinge inamicul.

„Veţi avea un război în Europa între două armate foarte formidabile”, a declarat McFaul pentru BBC.

Ucraina, la un pas de război

În timpul unei emisiuni televizate, prezentatorul TV Dmitri Kiseliov, văzut de mulţi drept propagandistul lui Putin, a declarat că Ucraina este la un pas de război, declarație ce l-a făcut pe fostul ambasador american să sublinieze că nu este de joacă cu situația actuală.

Amintim că Ucraina a precizat că Rusia a strâns mai multe trupe, aproximativ 85 de mii de militari, la granița dintre cele două țări. Vladimir Putin, pe de altă parte, spune că militarii nu sunt o amenințare și că este vorba despre un exercițiu programat.

Situația este cunoscută la nivel mondial iar mai marii lumii nu au rămas indiferenți. Statele Unite ale Americii au precizat că Rusia va avea de suferit consecințe dacă va ataca Ucraina, în timp ce G7 și şeful diplomaţiei europene au îndemnat Rusia să pună capăt „provocărilor” şi să se angajeze în „dezescaladare” la frontiera cu Ucraina.

Sursă foto: Dreamstime