Ministerul Sănătăţii din Franţa a anunţat joi că a fost detectat un prim caz de contaminare cu varianta virusului SARS-CoV-2 identificată în Africa de Sud, relatează AFP, după cum transmite Agerpres.

Cazul a fost confirmat miercuri la un bărbat care s-a întors dintr-un sejur în Africa de Sud şi care locuieşte în regiunea estică Haut-Rhin, aproape de graniţa cu Elveţia.

Acesta ar fi dezvoltat simptome de COVID-19 la revenirea din Africa de Sud şi s-a testat în Elveţia, testul relevând prezenţa variantei denumite „501.V2”, identificată în ţara africană în octombrie şi care este responsabilă de o mare majoritate a noilor cazuri de acolo.

Bărbatul respectiv, care este vindecat în prezent, s-a izolat la domiciliu imediat după apariţia simptomelor şi nu a fost identificat niciun alt contact cu risc, a asigurat ministerul francez.

La 25 decembrie, autorităţile franceze au identificat un prim caz de contaminare cu varianta nou identificată în Marea Britanie, aminteşte AFP.

Amândouă aceste noi variante ale noului coronavirus ar putea fi mai contagioase, dar nu mai periculoase în sine, menţionează France Presse.

Africa de Sud se confruntă cu o nouă tulpină a virusului

Africa de Sud a devenit prima ţară de pe continentul african care a depăşit pragul de 1 milion de cazuri de coronavirus, informează DPA.

Ţara africană, care în prezent se confruntă cu un al doilea val de infectări, a înregistrat 1.004.413 cazuri de coronavirus din martie, a anunţat Ministerul Sănătăţii duminică seară.

O nouă tulpină a virusului, despre care se crede că este mai transmisibilă, se răspândeşte în prezent pe teritoriul Africii de Sud.

John Nkengasong, directorul agenţiei panafricane din domeniul sănătăţii Africa CDC, a anunţat săptămâna trecută că tulpina sud-africană se transmite rapid şi este, cel mai probabil, responsabilă pentru un al doilea val al pandemiei înregistrat în regiune.

Numeroase ţări au instituit restricţii pentru persoanele care călătoresc din Africa de Sud după detectarea variantei mutante a virusului.

Restricţii privind libera circulaţie au fost instituite pe întreg teritoriul Africii de Sud la sfârşitul lunii martie. Măsurile au fost relaxate cu câteva luni în urmă, dar înăsprite din nou înaintea perioadei sărbătorilor.

Per ansamblu, coronavirusul s-a răspândit relativ lent pe continentul african, unde numărul cazurilor a rămas mic în comparaţie cu alte regiuni.