Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs vineri în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), informează Reuters, conform Agerpres.

Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, au precizat specialiştii de la EMSC.

Tot vineri, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă, a precizat Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

Nu au fost raportate pagube materiale imediate, dar Agenţia Naţională pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (NEMA) a recomandat rezidenţilor din anumite zone de coastă să se adăpostească imediat în regiuni mai înalte.

Autorităţile regionale din domeniul apărării civile au spus că ameninţarea de tsunami va continua timp de mai multe ore.

”Inundaţiile costale (inundaţii ale regiunilor de uscat) sunt aşteptate în zone aflate sub ameninţarea terestră şi marină”, a spus NEMA într-un mesej pe Twitter.

Au fost riscuri și pentru capitala Wellington și alte regiuni

Cel mai mare oraş din apropierea epicentrului este Gisborne, cu o populaţie de circa 35.000 de locuitori. Peroanele care locuiesc aproape de coastă, de la Cape Runaway la Tolaga Bay, au fost sfătuite să evacueze zona.

”Sper că toată lumea este bine acolo – în special pe coasta de est, care ar fi resimţit din plin cutremurul”, a spus prim-ministrul Jacinda Ardern pe Instagram.

Au existat riscuri şi pentru capitala Wellington şi alte regiuni, iar autorităţile din domeniul apărării au rugat rezidenţii de pe tot teritoriul ţării să stea la distanţă de plaje şi zone marine întrucât s-ar putea produce curenţi puternici sau neobişnuiţi.

Peste 60.000 de persoane au relatat pe site-ul GeoNet că au resimţit cutremurul, 282 dintre acestea descriind cutremurul ca fiind ”sever”, iar 75 spunând că a fost ”extrem”. Mulţi alţii au descris seismul ca fiind de intensitate mică. În regiune, se înregistrau încă replici.